Er zal dit jaar geen algeheel vuurwerkverbod gelden in Alkmaar.
Er zal dit jaar geen algeheel vuurwerkverbod gelden in Alkmaar. (Foto: energepic.com)

Geen vuurwerkverbod jaarwisseling 2023

Nieuws

ALKMAAR – Dit jaar zal er in Alkmaar geen algeheel vuurwerkverbod gelden. Wel is er opnieuw een verbod voor het afsteken van vuurwerk in het gebied binnen de grachten. Ook zal het bovenste gedeelte van de Karpertongarage worden afgesloten. Het college komt in december nog met een definitief besluit voor welke gebieden in de binnenstad nog een verbod gaan gelden, zoals de Kanaalkade. Er zal geen lichtshow plaatsvinden in de binnenstad ter vervanging van het afsteekverbod. De gemeente is daarnaast bezig met een plan van aanpak om overlast te voorkomen.

Alleen afsteekverbod binnenstad

De gemeente wil zich vooral gaan inzetten op het voorkomen van grootschalig overlast. “We kijken op dit moment al wat de sfeer in de buurten is door jongerenwerkers in te zetten die contact maken met jongeren,” stelt burgemeester Anja Schouten. “We stellen huiskamers open en zetten ook buurtmoeders in om zoveel mogelijk in gesprek te gaan met jongeren en volwassenen die al vuurwerk afsteken. Ze wijzen hen ook op het gevaar van illegaal vuurwerk. We hopen op deze manier dat we inwoners al op vriendelijke wijze kunnen bijsturen.”

Landelijk verbod F3-vuurwerk

Anders dit jaar is dat het inmiddels door de Rijksoverheid verboden is om F3-vuurwerk te verkopen en af te steken. Het gaat dan om vuurpijlen, knalvuurwerk (rotjes), enkelshotsbuizen (single shots) en knalstrengen (Chinese matten). De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden. Schouten: “We hebben dit verbod buiten corona om nog nooit effectief in bedrijf gezien. We zijn dus heel benieuwd hoe het dit jaar gaat verlopen met het afsteekgedrag.” De politie is volgens het college heel het jaar door bezig met het onderscheppen van de illegale aanvoer van vuurwerk. Grote partijen met vuurwerk worden al in beslag genomen. Volgens Schouten is het vroeg onderscheppen van vuurwerk een effectievere methode dan “achter mensen aan gaan hollen tijdens de jaarwisseling zelf.” 

‘We willen mensen bewust maken van gevaar’

De politie grootschalig inzetten ter voorkoming van vuurwerk afsteken is volgens Schouten ook niet te doen tijdens de jaarwisseling. Daarom is een algeheel vuurwerkverbod, waar de politie volgens Schouten overigens wel voor pleit, niet te handhaven. “Wat echt helpt is een verkoopverbod. Wat echt helpt is om de illegale toevoer weten te beperken. Wat echt helpt is mensen bewust te maken van het gevaar, juist van illegaal vuurwerk. Wat echt helpt is jongeren een andere leuke manier van oud en nieuw vieren aan te bieden,” aldus Schouten. Tijdens de coronajaren had de gemeente al diverse faciliteiten voor jongeren opengesteld, zoals de buurthuiskamers, sportscholen, en was er volop samenwerking met jongerenwerk en buurtmoeders, die toen succesvol bleken. Schouten: “In Alkmaar is het toen behoorlijk goed gegaan, terwijl dat in de rest van Nederland per definitie niet zo was.”

Dwangsom

“We hebben het nu vooral over de preventieve en vriendelijke aanpak,” stelt Schouten. “Maar ook dit jaar zullen we weer gaan werken, waar dat nodig is, met een last onder dwangsom (boete, red.) en zelfs met gebiedsverboden.” De gemeente kijkt dan vooral naar inwoners die zich in overlastsituaties begeven. Deze worden nu al in kaart gebracht door de gebiedsteams en ontmoedigd om overlast te veroorzaken tijdens de jaarwisseling met de mogelijke oplegging van een forse boete van zo’n 1200 euro. De gemeente heeft de dwangsom tot nu toe nog niet hoeven uitdelen. Het college heeft nog geen besluit genomen over veiligheidsrisicogebieden. Halverwege december zal het college hierover besluiten en het plan van aanpak met alle definitieve maatregelen gaan presenteren.

Afbeelding
AZ verdient kolkend stadion Algemeen 26 jan, 13:44
Afbeelding
Parkeeroverlast in Rembrandtkwartier Algemeen 26 jan, 13:43
Afbeelding
Een kerk vol whisky Algemeen 26 jan, 13:19
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:04
Afbeelding
Burgemeester leest voor Algemeen 26 jan, 12:01
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Onduidelijkheden over Waalstraatpad: 'Hoe tijdelijk is de tijdelijke bestrating?' Algemeen 26 jan, 08:55
Afbeelding
Selectiewedstrijden kunstrijden in De Meent Algemeen 25 jan, 13:33
Afbeelding
Wandelen met een diëtiste Algemeen 25 jan, 10:53
Afbeelding
Jan van Duikeren's JVD4 in De Terp Algemeen 25 jan, 10:43
Afbeelding
Groots Alkmaar vanuit stadhuis Algemeen 25 jan, 09:20
Afbeelding
Meedenken over invulling oevers Alkmaars kanaal Algemeen 24 jan, 16:17