Laatste eetcafé met Lucia en Harrie in buurthuis ‘t Ambacht

Nieuws
Lucia Groenhart en Harrie Vreeker het eetcafé in buurthuis 't Ambacht.
Lucia Groenhart en Harrie Vreeker het eetcafé in buurthuis 't Ambacht. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Tien jaar lang runden Lucia Groenhart en Harrie Vreeker het eetcafé in buurthuis ‘t Ambacht in Het Rak. Daar kookten ze een keer per maand voor (eenzame) buurtbewoners, veelal ouderen en mensen met een beperking. Dit najaar sluit het buurthuis definitief zijn deuren en dat betekent ook het einde van de maaltijden van Lucia en Harrie. Nog één keer kan er gegeten worden in het buurthuis: dinsdag 6 juni. Het bezorgen van de maatlijden stopt per 1 september.

Harrie kijkt eens om zich heen en zegt. “De tafels en stoelen die je nog ziet, zijn verkocht. Andere verenigingen zijn er weer blij mee, dus het heeft een mooie bestemming. Binnenkort is het echt voorbij en wordt het pand gesloopt. Het is in de jaren tachtig gebouwd en alles is oud en moet eigenlijk vervangen worden. Toen de subsidie stopte, voelden we natuurlijk wel aan welke kant het op zou gaan. Lucia werkt al tien jaar in het eetcafé, daar ben ik ruim acht jaar geleden bijgekomen.”

Feestje

Lucia: “Elke week was het een feestje voor buurtbewoners die gezellig samen konden eten. Mensen met een een gezin en drie kinderen zag je hier niet. Het waren vooral mensen die om wat voor reden dan ook minder sociale contacten hadden. Hier ontmoeten ze elkaar. De aspergemaaltijden waren met zo’n 25 tot 30 gasten populair. Tijdens corona werden we natuurlijk gedwongen om te stoppen en zijn we gestart met bezorgen. Dat doen Harrie en ik tot op de dag van vandaag. We doen alles zelf: koken, inpakken en bezorgen. Die asperges halen we zelf bij een boer. Je bouwt zo door de jaren heen echt wel een band met de gasten op, dat ga ik zeker missen.”

Kosten

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, struinde Harrie alle aanbiedingen af. “We gaan altijd voor acties én fikse kortingen voor producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Het is telkens weer puzzelen om rond te komen, maar het lukt steeds. De gasten vinden het jammer dat we stoppen, maar het is niet anders. We hebben nog geprobeerd om het in een ander buurthuis voort te zetten, maar het bleek al snel logistiek lastig te worden en dus houdt het op. Lucia is 57 en ik ben 64. Het is ook gewoon mooi geweest, maar het was echt een feestje om dit al die jaren te mogen doen. Wat ik het meest ga missen? Het regelen, het organiseren, dat is helemaal mijn ding. Lucia vond het juist leuk om bardiensten te draaien en tafels te dekken. We vormden samen een uitstekend team.”

Dinsdag 6 juni is het laatste eetcafé, met de populaire aspergemaaltijd. Het café zit al vol, maar bestellen en laten bezorgen via 06-83947881 kan nog wel.