‘Met drank op was ik leuker, knapper en sexyer’

Nieuws
Jolanda Huiting houdt 9 juni een lezing over leegte en verslaving.
Jolanda Huiting houdt 9 juni een lezing over leegte en verslaving. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Gordijnen dicht, geen contact met anderen en drinken. Veel drinken. Zó zag het leven van Jolanda Huiting (51) er jaren uit. Honderd keer wilde ze stoppen, maar telkens was er wel een reden om tóch maar een borrel te nemen. Veertien maanden geleden was haar twintigjarige dochter Merel er he-le-maal klaar mee en stelde Jolanda voor de keuze: jij eruit of ik eruit. Het was het begin van haar herstel. Inmiddels is ze ruim een jaar clean. Eenvoudig is dat niet. Haar dagelijkse struggle deelt ze op haar eigen Facebookpagina en YouTube-kanaal ‘Jolanda in herstel’. Vrijdag 9 juni om 19.00 uur houdt ze een lezing in de Alkenhorst over verslaving en leegte. 

Lezing Joland Huiting over verslaving en leegte

Leegte vullen en pijn verdoven. Als Jolanda terugkijkt op de jaren van overmatig alcoholgebruik was het vooral om te vluchten voor de werkelijkheid. “Die leegte verdwijnt als je drinkt, maar komt elke ochtend weer keihard terug. Waar het begon? Niet door een slechte jeugd of iets dergelijks, om daar maar meteen duidelijk over te zijn. Heb een heel fijne jeugd gehad en was heel sportief. Ik werkte wél op jonge leeftijd in de horeca. Daar kreeg ik al snel in de gaten dat - zodra het kon - de rem eraf ging. Borrelen na afloop van het werken, bijvoorbeeld. Samen met collega’s doorgaan. En ik wilde niet dat het stopte en ging dus altijd als laatste naar huis. Met drank op was ik leuker, knapper en sexyer, vond ik. Ik zocht ook altijd vriendjes uit die van borrelen hielden. Samen zuipen en je toch heel alleen voelen. Zo voelde het voor mij.”

Rock-bottom

Het drinken werd zuipen en ging van kwaad tot erger. Absolute dieptepunten waren er volgens Jolanda zat. “Ik lazerde een keer voor het Biermuseum van mijn fiets af. Toen ik weer opkrabbelde viel ik wéér, de andere kant op. Ik piste zelfs in m’n broek. Iemand heeft me naar huis gebracht. Geen idee meer wie dat was. Een verschrikkelijke avond. Dan ga je op je bek. Niet een beetje, maar rock-bottom. Ik heb toen wel hulp gezocht en was even clean. Later ging het weer mis. Verleidingen liggen constant op de loer. In elke tv-serie wordt wel gedronken en alcohol is nagenoeg overal verkrijgbaar. Ik was alleen maar met mezelf bezig. Toen werd mijn dochter geboren. Een natuurlijk moment om het leven serieus te nemen? Nee hoor, zelfs dat kon me niet weerhouden toch te drinken. Het ging nóg verder mis toen mijn vader plotseling overleed toen ik 28 was. Ik was een papa’s kindje en had een heel sterkte en goede band met hem. Zijn gemis was zó pijnlijk dat ik alleen maar kon drinken. Drie jaar lang heb ik die pijn verdoofd. Toen kreeg ik baarmoederhalskanker en later ook borstkanker. Zat ik daar met m’n kale kop aan een borrel én een peuk. Ik moest en zou blijven drinken, want dat pakte niemand van me af. Ik was inmiddels afgekeurd voor werk en had dus nog meer tijd om te drinken én te eten. Ik woog 125 kilo. Dat was ook het begin van mijn wandelclub ‘Klaar Mee-Loop Mee’, omdat ik mijn leven anders wilde inrichten. Ik stopte twee jaar lang met drinken; tot de verleiding te groot werd. Dat voelde... geweldig. Gek hoe dat werkt in je hoofd, maar je bent eindelijk even dat kutgevoel kwijt. Vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts en werd ik zelfs suïcidaal. Toen mijn dochter op 22 maart 2022 thuiskwam stelde ze mij voor de keuze: jij eruit of ik eruit. Ik wilde gewoon dood en zag het niet meer zitten. Maar mijn dochter zei: ik wil niet dat je doodgaat, ik wil niet zonder jou. Toen knakte er iets en heb om hulp gevraagd. Ik ben naar een kliniek gegaan en daar word je niet met handschoentjes aangepakt. Dat ego moest eruit, want je bent op dat moment vooral met jezelf bezig. Als dat ego weg is, kun je pas verder en inmiddels ben ik veertien maanden clean. Ik ga veel naar ontmoetingen met lotgenoten. Dat helpt. Stoppen met drinken is makkelijk. Maar clean blijven is ongelooflijk lastig. Die dagelijkse struggle deel ik op mijn Facebookpagina en YouTubekanaal. Dat is mijn manier om ermee om te gaan.”

Wereld weer open

Jolanda leidt nu een rustig leven, zonder een druppel alcohol. “Het kabbelt, maar dat is heerlijk. Ik durf weer doelen te stellen, want de wereld ligt weer open. De obsessie is weg en ik kan ‘gewoon’ weer eens mijn moeder ergen met de auto naartoe rijden. Ook mijn dochter komt weer langs en daar ben ik ontzettend blij mee. Of ze blij met mij is? Ze is sceptisch en houdt een slag om de arm. Terecht. Ik durf ook echt niet te zeggen dat ik nooit weer terugval. Ik tel de dagen dat ik goed ga, soms zelfs de uren. Maar ik ben kan weer genieten van kleine dingen, zoals de zon op m’n gezicht. Ik wil graag mijn verhaal delen om ook anderen te inspireren. Verslaving is een groot, heel groot probleem. Het is lastig vast te stellen wanneer je verslaafd bent, maar voel jezelf aangesproken als je obsessief bezig bent met je gebruiksmoment. Veel mensen voelen een leegte en vullen dat op met verdovende middelen zoals drank, drugs, maar ook seks of gokken. Je kunt het ook vullen met liefde. Het gaat om tevreden zijn, het geluk vinden in jezelf. Als ik met mijn lezing ook maar één iemand kan bereiken en zo helpen, is mijn missie geslaagd.”

De Alkenhorst is te vinden aan Schelfhoutstraat 4 in Alkmaar. De lezing bijwonen kost 2,50 euro. Graag aanmelden via jolandainherstel@gmail.com.