Veertig meter de lucht in voor een hemels uitzicht

Nieuws
Vanaf 1 juli kun je naar de top van de kerk klimmen.
Vanaf 1 juli kun je naar de top van de kerk klimmen. (Foto: Erik Boschman )

ALKMAAR - Je moet er wel wat voor doen én geen hoogtevrees hebben. Maar wie wie de klim van veertig meter aandurft, wordt wel rijkelijk beloond met een schitterend uitzicht. Zaterdag 1 juli opent de Klim naar het Grote Raam. 

Het Grote Raam. Daar gaat het allemaal om. En groot is ie, want met 23 meter hoog en 6 meter breed is het inderdaad een joekel van een raam. Het ontwerp is van de internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan. Het project kost zo’n één miljoen euro, opgebracht door bewoners en bedrijven uit Alkmaar. Inmiddels is zo’n 95% van het benodigde bedrag binnen. “We zijn een eind op weg en hopen dat het allemaal gaat lukken”, zegt Gerjon Rooker, een van de initiatiefnemers van het project. “Deze klim moet voor het laatste restje zorgen, maar we hebben nog meer ijzers in het vuur. Zo zijn de oude ruitjes van de Grote Kerk te koop. Die worden vervaardigd in een paneel waar je een waxinelichtje achter kunt plaatsen. Eerder konden bezoekers al de  geheime zolders van de kerk ontdekken waarbij ze onder leiding van een gids op dertig meter hoogte de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon konden bekijken. Dat leverde al zo’n 30.000 euro op. 

Klim naar het Grote Raam AlkmaarVanaf de top van de kerk heb je een hemels uitzicht over Alkmaar en omgeving. (Foto: aangeleverd)

De Klim naar Het Grote Raam zorgt voor mooie verhalen en nieuwe ontdekkingen over de Grote Kerk en Alkmaar zelf. De verhalen gaan over de kerkgevel, de bekritiseerde kruisbloem op de top, het bevrijdingsraam dat er ooit zat en het nieuwe raam. Ook het levensverhaal van beschermheilige Sint Laurens komt aan bod. Het raam wordt vanaf september geplaatst en de officiële opening vindt 6 oktober plaats. Zondag 8 oktober is het raam voor iedereen te zien en is het een van de hoogtepunten van van het jubileum 450 jaar Alkmaars Ontzet. 

Meer informatie en tickets voor de klim op www.hetgroteraam.nl

Kunstenaar Fiona Tan (links) toonde vorig jaar haar ontwerp in Theater De Vest. (Foto: archief)