Wat als we migratie niet als probleem maar als oplossing zien?

Nieuws
Mensen van buiten Europa migreren steeds vaker naar het noorden omdat er hier werk is.
Mensen van buiten Europa migreren steeds vaker naar het noorden omdat er hier werk is. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar als oplossing zien? Bibliotheek Kennemerwaard in samenwerking met Bureau Stennis een Tegenlicht Meetup op donderdag 15 juni om 19.30 uur in Hal 25 aan Pettemerstraatweg 15.

Stadsgesprekken in samenwerking met VPRO Tegenlicht

In het jaar waarin Alkmaar 450 jaar ontzet viert, organiseren Bibliotheek Kennemerwaard en Bureau Stennis drie stadsgesprekken waarin we met de kennis uit het nu en verleden vooruitkijken naar de toekomst. Voor deze stadsgesprekken hebben de organisaties samenwerking gezocht met VPRO Tegenlicht, omdat thema’s van de serie naadloos aansluiten bij de vier V’s die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle inwoners van Alkmaar: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

Mirgatie

In het eerste stadsgesprek wordt aandacht besteed we aandacht aan migratie, die mede op gang is gekomen door oorlogen en het veranderende klimaat. Mensen van buiten Europa, maar ook Spanjaarden en Italianen, migreren steeds vaker naar het noorden omdat er hier werk is en omdat het hier koeler is. Het betekent dat we moeten kijken hoe we onze samenleving daarop inrichten. Tijdens dit stadsgesprek gaan deelnemers op zoek naar een nieuw perspectief op migratie: wat als we migratie niet als probleem zien maar als de oplossing? De Wereldbank stelde onlangs in een nieuw rapport dat migratie een unieke kans is tegen de vergrijzing waarmee veel landen kampen. Hoe staat Alkmaar hier tegenover en wat kan zo’n nieuw perspectief betekenen voor onze stad en ons achterland?

De gasten

Onder andere Sharine Rijsenburg, researcher bij VPRO Tegenlicht, Dion Kramer, universitair docent Europees Recht en Migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Zahra Taghlaoui, wijkcoach in Alkmaar, Sylvana van den Braak en Michelle Salomons, journalisten voor o.a. De Groene Amsterdammer en lokale politici uit Alkmaar zijn te gast tijdens de gesprekken die worden geleid door schrijver en programmamaker Bahram Sadeghi.

Afbeelding