Maihaugen, een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties. (Foto: aangeleverd)
Maihaugen, een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

Openluchtmuseum Maihaugen 'in the spotlights'

Nieuws

ALKMAAR - Jeannet Appelo geeft vrijdagavond 2 november een lezing over het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer. Deze lezing vindt plaats in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.
Het Gudbrandsdal, ten noorden van Lillehammer, is van grote invloed geweest op de nationale romantiek, traditie en gewoontes in Noorwegen. In 1887 begon tandarts Anders Sandvig met de verwezenlijking van zijn droom: het verzamelen en bewaren van oude volkskunst, werktuigen, boerderijen en andere gebouwen uit het Gudbrandsdal om zodoende te voorkomen dat het verleden in vergetelheid zou raken. Aanvankelijk bewaarde hij zijn verzameling in en rond zijn eigen huis aan de Jernbanegate in Lillehammer, maar in de jaren 1903-1904 werd alles overgebracht naar het huidige terrein Maihaugen. Ruim een eeuw later is de verzameling uitgegroeid tot een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties.
Tijdens deze lezing neemt Jeannet Appelo bezoekers in woord en beeld mee naar de omgeving van Lillehammer en het openluchtmuseum Maihaugen. Jeannet is opgegroeid in Noorwegen en werkte in haar jeugd twee seizoenen als gids in het museum. Ook vandaag werkt zij als gids en geeft zij regelmatig lezingen over Noorwegen en Noorse sporen hier in Nederland. De lezing wordt georganiseerd door de vereniging Nederland-Noorwegen. De aanvang is 20.00 uur. Entree: leden 3 euro en niet-leden 6 euro.

Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Kennemerwaard: 'Het gebruik van boeken is een middel, niet een doel op zich' Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Witry als lichtend voorbeeld Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Huys Auerhaen: een museum vol interieurschatten Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding verkeersplein rotonde Kooimeer 112-nieuws 1 feb, 14:21
Afbeelding
Peter Swidde in Kruithuisje Algemeen 1 feb, 13:40
Afbeelding
Fikse boetes moet drugsdealers afschrikken Algemeen 1 feb, 12:54
Afbeelding
Beschermde status voor Oostwijk Algemeen 1 feb, 11:15
Afbeelding
Flexibiliteit om pieken in opvang aan te kunnen Algemeen 1 feb, 11:02
Afbeelding
Alkmaar City Run by night: rennen en swingen Algemeen 31 jan, 16:36
Afbeelding
Hermes Ahmadi in De Groene Zwaan Algemeen 31 jan, 16:21
Afbeelding
Automobiliste schept jongen op elektrische step 112-nieuws 31 jan, 15:27
Afbeelding
Donatie van € 8.063 voor Jeugdfonds Algemeen 31 jan, 10:08