Openluchtmuseum Maihaugen 'in the spotlights'

Nieuws
Maihaugen, een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties. (Foto: aangeleverd)
Maihaugen, een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ALKMAAR - Jeannet Appelo geeft vrijdagavond 2 november een lezing over het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer. Deze lezing vindt plaats in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.
Het Gudbrandsdal, ten noorden van Lillehammer, is van grote invloed geweest op de nationale romantiek, traditie en gewoontes in Noorwegen. In 1887 begon tandarts Anders Sandvig met de verwezenlijking van zijn droom: het verzamelen en bewaren van oude volkskunst, werktuigen, boerderijen en andere gebouwen uit het Gudbrandsdal om zodoende te voorkomen dat het verleden in vergetelheid zou raken. Aanvankelijk bewaarde hij zijn verzameling in en rond zijn eigen huis aan de Jernbanegate in Lillehammer, maar in de jaren 1903-1904 werd alles overgebracht naar het huidige terrein Maihaugen. Ruim een eeuw later is de verzameling uitgegroeid tot een openluchtmuseum van wereldklasse met zijn idyllische boerderijen en mooie werkplaatsen, tentoonstellingen en kunstcollecties.
Tijdens deze lezing neemt Jeannet Appelo bezoekers in woord en beeld mee naar de omgeving van Lillehammer en het openluchtmuseum Maihaugen. Jeannet is opgegroeid in Noorwegen en werkte in haar jeugd twee seizoenen als gids in het museum. Ook vandaag werkt zij als gids en geeft zij regelmatig lezingen over Noorwegen en Noorse sporen hier in Nederland. De lezing wordt georganiseerd door de vereniging Nederland-Noorwegen. De aanvang is 20.00 uur. Entree: leden 3 euro en niet-leden 6 euro.