Vasili repareert fietsen voor Oekraïnse vluchtelingen en mirgrantenvrouwen

Nieuws
Visili repareert fietsen voor Oekraïnse vluchtelingen mirgrantenvrouwen
Visili repareert fietsen voor Oekraïnse vluchtelingen mirgrantenvrouwen (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - In Oekraïne was hij geoloog en boorde als engineer op duizenden meters diepte naar olie en gas. Toen de oorlog uitbrak in 2022, vluchtte de 74-jarige Vasili in maart met zijn vrouw, dochter en kleinkind naar Polen om uiteindelijk in Nederland uit te komen. Sinds die tijd woont hij in Alkmaar en nu al enige tijd in het voormalige Reaal-gebouw aan de Wognumse buurt. Omdat hij zich verveelde, begon hij met het repareren van fietsen voor gevluchte Oekraïense vrouwen en kinderen zodat moeders hun kinderen naar school konden brengen. Inmiddels komt hij ook in actie voor project FIETS #Letfixit!, dat zondag 24 september tijdens een ‘Fietsfeest’ 30 weesfietsen doneert aan migrantenvrouwen in Mare Nostrum. 

De stadfabriek in Oudorp vormt zondag 24 september het decor voor het Fietsfeest waar Vasili samen met tientallen fietsfixers nog 50 fietsen gaat opknappen. Iedereen is welkom tussen 14.00 en 17.00 uur welkom om fietsen te doneren of een opknapfiets mee te nemen. Volgens Caesar, facilitair manager van het opvangpand is de zeer technische Vasili een ware MacGyver die met beperkte tools altijd een oplossing vindt om fietsproblemen te fiksen. “Hij weigert ook te werken met elektrische apparaten en werkt alleen met zijn handen”, weet Caesar die hem dagelijks in actie ziet. Vasili: “Als jonge jongen had ik een fiets van het merk Oekraïne, later verruilde ik de fiets voor een auto - Nissan Maxima uit 1996 - die ik altijd zelf repareerde. Wat ik zo leuk vind aan repareren? Resultaat! Oplossen wat er misgaat. Veel vluchtelingen hebben alles moeten achterlaten en komen in Nederland met niets, helemaal niets. Het voelt goed dat ik ze kan helpen met een fiets. Stadsfietsen zijn het eenvoudigst om te repareren, maar fietsen met versnellingen kunnen knap ingewikkeld zijn. Elk merk heeft zijn eigen specificaties, dat maakt het lastig. Dan voelt het extra goed als het toch lukt en ik weer iemand blij kan maken met een goed werkende fiets.”


Visili in actie (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Weesfietsen

Naast zijn werkplaats in het opvangpand werkt hij samen met de deelnemers van het repaircafé aan de Bestevaerstraat om dertig weesfietsen op te knappen. Deze worden gedoneerd aan migrantenvrouwen in Mare Nostrum, een initiatief van Stichting Global Goals Alkmaar. Mena en Richard namens de stichting: “Vasili is echt een fietsheld voor ons. De vrouwen krijgen bovendien ook fietsles. Met dit project laten we concreet zien dat groene en sociale duurzaamheid haalbaar is. De fietsen komen van de gemeente, die ze tijdens een ruimactie bij het station verzamelde. Eigenaren krijgen de mogelijkheid de fiets op te halen, maar gebeurt dat niet dan worden deze weesfietsen opnieuw ingezet voor de stad. Zondag 24 september maken we er tijdens de overhandiging in de Stadsfabriek een feestje van. Het is de bedoeling hier een structureel project van te maken, zodat we meerdere doelgroepen kunnen laten fietsen die daar zelf niet de mogelijkheden voor hebben. Een van de fietsen is voor de nieuwe kinderburgemeester. De fiets wordt flink gepimpt en op deze fiets kan ze door de stad fietsen om haar taak als kinderburgemeester uit te voeren. Met het fietsproject willen we laten zien dat we doelen kunnen stellen die de wereld een stukje mooier maken, zoals ongelijkheid aanpakken, armoedebestrijding, duurzame mobiliteit, circulariteit en minder uitstoot. Onze wens is dat we alle 17 werelddoelen (SDG’s) in Alkmaar halen. Daar zetten we ons met de community van Stichting Global Goals Alkmaar hard voor in.” 

Gereedschap nodig

Of Vasili ooit nog terugkeert naar zijn geliefde Oekraïne is nog maar de vraag. “Ik hoop dat de oorlog snel stopt, dan zou ik waarschijnlijk terug naar huis gaan. Moeilijk is dat wel want we woonden in Charkov, op slechts 40 km afstand van de Russische grens. Een jaar geleden zijn we nog even terug geweest. De raketten vlogen over ons hoofd. Het is gewoon verschrikkelijk. Hier in Nederland is het rustig, maar ook niet altijd makkelijk. We koken bijvoorbeeld in de gezamenlijke keuken en dat is een eindje lopen van onze woonruimte. Mijn vrouw is slecht ter been, dat is wel eens lastig. Voorlopig blijf ik fietsen maken, maar ik zou nog wel wat extra gereedschap kunnen gebruiken om fietsen te repareren. Ik heb slechts een paar spullen waarmee ik de fietsen kan maken, dus alles is welkom.”

ALKMAAR - 19-09-2023,  Visili repareert fietsen.