Drones zoeken naar geheimen Oudorperpolder

Nieuws
Drones onderzoeken de geschiedenis van de Oudorperpolder.
Drones onderzoeken de geschiedenis van de Oudorperpolder. (Foto: aangeleverd)

OUDORP - Drones van het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam vliegen maandag 25 september over de voormalige kasteelterreinen van kastelen Nieuwburg en Middelburg en de tussenliggende weilanden. Dit is onderdeel van het archeologische onderzoek naar de nog aanwezige resten van de kastelen en het historische landschap dat daarbij hoorde. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het team archeologie van de gemeente Alkmaar. De afgelopen jaren zijn er al opzienbarende ontdekkingen gedaan aan beide kastelen met behulp van geofysisch onderzoek. Er zijn ook nieuwe aanwijzingen voor het verloop van de Munnikenweg richting kasteel de Nieuwburg. Een volgende stap in het onderzoek naar de Oudorperpolder is het inzetten van drones met speciale camera’s en sensoren. Door het gebruik van verschillende sensoren - zoals normale en thermische camera’s en een laserscanner - kunnen gedetailleerde metingen in het landschap worden verricht. Hierbij wordt een hoop informatie verzameld en blijven de archeologische resten intact. Zo wil de gemeente meer inzicht krijgen over op wat voor manier het terrein vroeger is gebruikt en wat er zich nog eventueel in de bodem bevindt. 

Groene oasis

Wat nu de groene oase van de Oudorperpolder is, was vroeger de plek voor twee grote kastelen en een klooster. Het onderzoek wordt uitgevoerd op maandag 25 september. Bij slechte weersomstandigheden verplaatst het onderzoek naar dinsdag 26 september. De drone vliegt op circa 50 meter boven het maaiveld en bekijkt alleen de onderzoeksgebieden. Er wordt niet boven huizen of de school gevlogen en er worden ook geen opnamen van mensen gemaakt. Met de drone wordt overdag gevlogen en er is een laatste vlucht na 20.30 uur gepland van 1 uur voor de thermografische opnamen. 

Informatiemoment

Voor belangstellenden is er maandag 25 september een informatiemoment vanaf 14.30 uur tot 15.30 uur. Bij slecht weer is dit op dinsdag 26 september. De onderzoekers leggen dan uit hoe de techniek in zijn werk gaat en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De onderzoekers bedienen de drone vanaf een punt halverwege de Munnikenweg.