Groots Alkmaar TV over Literatuur

Nieuws
Presentator Hugo Koeman praat met boekhandelaren Jan Oijevaar (Alkenaer) Anneke Scholten (Stumpel) en Nanette Hartland (Bruna Oudorp).
Presentator Hugo Koeman praat met boekhandelaren Jan Oijevaar (Alkenaer) Anneke Scholten (Stumpel) en Nanette Hartland (Bruna Oudorp). (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Voor de oktober-aflevering over literatuur is Groots Alkmaar TV te gast in de Alkenaer, het gloednieuwe cultuurpodium aan het Ritsevoort. Presentator Hugo Koeman wordt ontvangen door boekhandelaar en antiquaar Jan Oijevaar.

Hans Mathot is op zoek gegaan naar de verhalen achter de kleine boekenkastjes die verspreid in Alkmaar in voortuinen staan. De bekende Nederlandse en Alkmaarse schrijver Simone van der Vlugt wordt geïnterviewd door Tineke Feijen. Het is een boeiend gesprek over het schrijverschap en het tot leven brengen van al lang gestorven mensen. Bestuurslid van de Alkenaer Vincent van de Vrede vertelt Hugo over de ontstaansgeschiedenis en de toekomstplannen van dit nieuwe cultuurpodium. Lana Zymina was onlangs voor het eerst sinds twee jaar weer terug in Oekraïne. Ze vroeg een van de senioren daar naar zijn liefde voor lezen en de literatuur.

In deze aflevering weer een van de Onzichtbaar Monumenten, verzameld door Rob Komen en Kees Oosterbaan. Dit keer het monument van Lidwien Divendal. Hugo heeft een tafelgesprek met drie Alkmaarse boekhandelaren: Anneke Schotten, Nanette Hartland en Jan Oijevaar. Lezen Alkmaarse senioren veel? En wat dan? In de Minuut Van vertelt Annette den Draak over de verschillende leeskringen en doet Anneke Goddijn een boekje open over het Alkmaars Dichtersgilde. Ook is er een gedicht van Groots Alkmaars huisdichter Jan Bosman.

Meteen na de uitzending is het agenda-blokje. Iedereen die iets organiseert dat ook voor senioren interessant is, kan zelf een korte aankondiging filmen en sturen naar: grootsalkmaar@abchuis.nl. Bekijk deze aflevering van Groots Alkmaar TV vanaf 1 oktober via www.grootsalkmaar.nl of via Alkmaar Centraal.