Veertig jaar Stichting Rolstoelbus Alkmaar

Nieuws
Rolstoelbus Alkmaar bestaat 40 jaar.
Rolstoelbus Alkmaar bestaat 40 jaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Wie veertig jaar geleden in een rolstoel zat en op pad wilde, had een probleem. Een woonproject in Oudorp met gehandicapte bewoners zocht naar een oplossing voor de beperkte mobiliteit en zo werd de Stichting Rolstoelbus Alkmaar in 1983 geboren.

“Die eerste ‘bus’ zag er meer uit als een pausmobiel”, zegt Annemarie Reijersen van Buuren, secretaris van de jubilerende vrijwilligersorganisatie die dit jaar veertig jaar bestaat. “Er was toen sowieso weinig aandacht voor mensen die in een rolstoel zaten. Het is niet te vergelijken met nu. Kijk bijvoorbeeld naar treinstations, waar allerlei maatregelen zijn getroffen voor een inclusieve maatschappij.”

Bloembollenvelden

Wie vandaag de dag in een rolstoel zit en zin heeft in een avondje theater, een bezoekje aan de kinderen wil brengen of een ‘gewoon’ rondje wil rijden om oude herinneringen op te halen, belt de rolstoelbus Alkmaar. “We komen zeven dagen per week in actie. Zo’n dertig vrijwilligers werken veelal in dagdelen en vervoeren de mensen naar de door hen gewenste locatie. Dat kan soms zelfs aan de andere kant van Nederland zijn. In principe zijn er geen beperkingen qua afstand. Heeft iemand zin in een avondje theater? We zorgen dat we onze passagier vlakbij de schouwburg wordt afgezet. Denk ook aan ritjes naar de kapper of een tour langs bloembollenvelden omdat mensen daar vroeger woonden. We zeggen niet snel ‘nee’ tegen een verzoek, al zien we een ritje naar de supermarkt niet als ons doel. Dat doen we dus niet.” 

Militair

“Onze vrijwilligers komen uit alle lagen van de maatschappij. Zo hebben we onder meer een gepensioneerde vliegenier, vrachtwagenchauffeur en militair.” Een van die vrijwilligers is Gerrit. De chauffeur zet zich al vijftien jaar in voor Stichting Rolstoelbus Alkmaar. “Het is gewoon ontzettend leuk om te doen. ‘s Ochtens heb je geen idee waar je ‘s middags eindigt. Het niet weten wat de dag brengt, maakt het leuk. Wat me altijd is bijgebleven? We moesten eens een ernstig zieke man vervoeren naar het AZ-stadion. Hij wilde nog één keer naar een wedstrijd van zijn geliefde club. Maar al het verkeer in de de hele stad zat vast, muurvast! Toen is er politie gekomen die ons met zwaailichten en sirenes door het verkeer loodste. Zo kwam die meneer toch nog op tijd voor de wedstrijd. Dat zijn toch prachtige momenten.”

Vrijwilligers

Stichting Rolstoelbus Alkmaar draait volledig op vrijwilligers. Die zijn dus ook altijd nodig. Annemarie: “We kunnen altijd chauffeurs en ook een telefoniste gebruiken. Ook denken we aan de toekomst, want op termijn hebben we ook nieuwe bussen nodig. Kiezen we dan voor E-bussen? Het zijn overwegingen waar we nu aan denken en voor moeten sparen, want die investeringen zijn gigantisch. Zo blijven we in beweging. Dat is ook nodig, want we kunnen veel mensen helpen. En die zijn altijd heel dankbaar dat wij ze op weg helpen. Daar worden wij dan weer blij van.” 

Een rit boeken kan telefonisch via 072-5151516 op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Vrijwilliger worden? Bel 072 - 5151516 of mail info@rolstoelbusalkmaar.nl.