Gemeente blijft strijden tegen weesfietsen

Nieuws
Gemeente blijft strijden tegen weesfietsen.
Gemeente blijft strijden tegen weesfietsen. (Foto: Stadswerk)

ALKMAAR - Bij het station stikt het ervan, maar ook in de binnenstad kun je soms over ze struikelen. Weesfietsen. Oude brikken die als stads- of stationsfiets gebruikt worden en achtergelaten worden. Het zorgt niet alleen voor een verrommeld straatbeeld, maar zorgt ook voor ongemak bij onder meer minder-validen die soms met een grote boog om de fietsen heen moeten. De schoonmaakacties zijn nu in handen van de gemeente, Stadswerk072 en Rataplan, maar die partij gaat ermee stoppen.

Wethouder Christiaan Peetoom: “Rataplan knapte de fietsen op die zo een tweede leven kregen voor onder meer gezinnen met geldzorgen en nieuwkomers. Die taak wordt straks overgenomen door een andere partij. Daarnaast willen we meer taken bij Stadswerk neerleggen. Op dit moment moet een BOA aanwezig zijn bij opruimacties. We gaan onderzoeken of we de medewerkers van Stadswerk072 zo kunnen opleiden dat zij dit ook mogen.” 

Het weesfietsenbeleid is nog niet overal goed juridisch geregeld. “Op het stationsgebied mogen de weesfietsen verwijderd worden, maar op het Hofplein is dat nog maar de vraag. We willen het natuurlijk juridisch goed geregeld hebben.” De procedure is nu als volgt: weesfietsen krijgen eerste een sticker, zodat de eigenaar geïnformeerd wordt dat zijn fiets als weesfiets aangemerkt wordt. Blijft de fiets op zijn plek, dan wordt de fiets door Stadswerk opgehaald. De eigenaar krijgt dan nog wel tijd om zijn fiets - tegen betaling - op te halen. Maar dat gebeurt in praktijk weinig, vult wethouder Jasper Nieuwenhuizen aan. “Het verbaast ons wel eens, want er staan soms prachtige fietsen tussen.” De schoonmaakacties zijn nu drie à vier keer per jaar en dat is volgens Nieuwenhuizen voldoende. “We zien echt dat het effect heeft en als we dit structureel aanpakken.”