Amnesty International’s Write for Rights

Nieuws
Schrijf mee tegen onrecht.
Schrijf mee tegen onrecht. (Foto: Calum MacAulay via Unsplash)

ALKMAAR - Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Alkmaar gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International. Amnesty Alkmaar nodigt iedereen uit om mee te schrijven op zaterdag 9 december tussen 11.00 en 15.00 uur in de bibliotheek van Alkmaar (centrum).

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde mensen te verbeteren. Mensen kunnen dit samen doen, maar ook thuis of online. 

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voert Amnesty International actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschapsleiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur.

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect. Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. 

Zo ook bij Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten: ”Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.”