Digitaal wijkambassadeur Mathijs Hendriks: ‘Gevaren liggen op de loer’

Nieuws
ALKMAAR - 13-11-2023, Digitaal wijkambassadeur Mathijs Hendriks.
ALKMAAR - 13-11-2023, Digitaal wijkambassadeur Mathijs Hendriks. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Iedereen kent wel iemand die eens gehackt is of schoenen kocht bij een vage webshop die nooit aankwamen. In een wereld waarin we steeds meer digitaal communiceren, kopen en verkopen zijn digitaal wijkambassadeurs zoals de 32-jarige Mathijs Hendriks van groot belang om het bewustzijn van digitale (on)veiligheid te vergroten.

De digitaal wijkambassadeurs zijn onderdeel van het project digitale weerbaarheid en cybercriminaliteit van de gemeente Alkmaar. In de snel veranderende digitale wereld wordt iedereen geconfronteerd met nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid. “We moeten ons bewust zijn van digitale bedreigingen en hoe we onszelf en onze dierbaren kunnen beschermen”, zegt Hendriks, die zelf in de IT werkzaam is op gebied van antifraude en privacybewaking. “Ik zag dat de gemeente digitaal wijkambassadeurs zocht en ik vind het belangrijk om als vrijwilliger anderen te informeren en bewustwording te creëren. Dat doen we onder meer via workshops en door aanwezig te zijn tijdens activiteiten in de wijk.” 

Check reviews

In een wereld die steeds digitaler wordt, liggen de gevaren op de loer. “Wat je nu bijvoorbeeld veel ziet zijn nep-webshops. Die komen vooral in de lucht in maanden waarin veel mensen online willen shoppen, zoals in de naderende decembermaand. Aankopen die te mooi om waar lijken te zijn, zijn dat in praktijk vaak ook. Wil je online shoppen bij een onbekende webshop. Check dan altijd de reviews! Dat is al een goede graadmeter. Net als een slotje in de URL die aangeeft dat de verbinding met de website beveiligd is. Het zijn kleine dingen, maar zeer waardevol voor een eerste indruk.”

Zwichten voor druk

“De gevaren die op de loer liggen, verschillen per doelgroep. Ouderen wordt soms gevraagd een bankpasje op te sturen of om hun pincode in inloggegevens te delen. Waar criminelen op inspelen is ‘urgentie’. Ze spelen in op het gevoel van mensen door de eisen dat een bepaalde actie acute noodzaak is, omdat anders diegene niet meer bij zijn bankrekening kan of van het gas/energie afgesloten wordt. Vooral ouderen zijn hier gevoelig voor en zwichten soms voor de druk.”

Sexting

Bij jongeren gaat het vaak om pestgedrag, zoals stalking of sexting. “We gaan in gesprek met jongeren. Een foto online verwijderen is niet eenvoudig. We snappen ook wel dat jongeren soms prikkelende foto’s naar elkaar sturen, maar wij adviseren dat altijd zonder gezichtsherkenning te doen. Voor jongeren zijn de gevolgen van hun gedrag niet te overzien; daar helpen wij ze bij. 

WhatsApp-fraude

Met WhatsApp kan het ook voorkomen dat nummers gehackt zijn en dan doen anderen zich als een bekende van jou voor. ‘Hey pap, ik sta bij de kassa en heb geen geld meer. Wil je even wat overmaken?’. Ze zetten in op urgentie. Het moet nú gebeuren. 

Maak melding

Of ik zelf wel eens ergens ingetrapt ben? Jazeker. Ik kocht iets via Marktplaats en maakte het geld over. De spullen kwamen nooit mijn kant op. Toen ik het rekeningnummer checkte, kwam ik er al snel achter dat het niet klopte en dat er vele slachtoffers waren. Ik heb er melding van gemaakt en een jaar later is diegene opgepakt. Het belang van melden wil ik onderstrepen. Meld het! Alleen dan kan de politie onderzoek doen. Meld het daarom bij de politie, de fraudehelpdesk en deel je verhaal in je omgeving. 

‘We leren mensen wapenen’

Criminelen worden steeds slimmer, maar bedrijven zoals Marktplaats werken steeds beter samen met de politie. Zo wordt het moeilijker voor ze gemaakt en daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Hoe mensen op ons reageren? Ze zijn heel blij met de vaak simpele, maar bruikbare tips. We zijn nu net een jaar bezig en zullen de komende jaren steeds zichtbaarder worden. Dat is ook noodzakelijk, want we moeten mensen leren om zichzelf te wapenen tegen de gevaren die op de loer liggen.”

Meer weten of ook als digitaal wijkambassadeur aan de slag? Kijk op www.alkmaar.nl/veiligonline.