Wat betaal ik in 2024 voor mijn drinkwater?

Nieuws
De waterrekening stijgt gemiddeld met zo'n 10 euro per jaar.
De waterrekening stijgt gemiddeld met zo'n 10 euro per jaar. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De nieuwe drinkwatertarieven van PWN zijn bekend. Vanaf 1 januari 2024 betaalt een consument 1,77 euro per duizend liter drinkwater. Dit betekent 0,00177 euro per liter. Hier komt dan nog 77,55 euro vastrecht per jaar bij (bedragen zijn inclusief 9 procent btw en exclusief belasting op leidingwater). Dit betekent dat de waterrekening voor een gemiddeld huishouden volgend jaar met zo’n 10 euro per jaar stijgt.

De prijs van drinkwater stijgt. Dit heeft een aantal oorzaken. De stijging komt voornamelijk door inflatie, gestegen lonen en investeringen in productielocaties & infrastructuur. Deze investeringen zijn nodig om betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren. De belangrijkste bron voor ons drinkwater is het IJsselmeer. Door onder meer klimaatverandering staat de kwaliteit van het IJsselmeer onder druk. Ook zorgen toenemende periodes van droogte voor verzilting van de bron. Deze uitdagingen vragen een steeds intensievere zuivering van onze drinkwaterproductie. Ook investeert PWN om hun capaciteit uit te breiden. Dit omdat de bevolking in Noord-Holland toeneemt. Daarnaast heeft het leidingwerk ook onderhoud nodig en stijgen de energiekosten. 

Tanja Kroonenberg, concern controller bij PWN vertelt: “Drinkwater moet betaalbaar zijn en blijven voor iedereen. Daarom proberen wij altijd zeer terughoudend te zijn met tariefaanpassingen. We ontkomen er alleen niet altijd aan. Om nu en in de toekomst betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren, zijn deze hogere kosten niet te voorkomen. We hebben geen winstoogmerk en gebruiken het resultaat om een deel van de investeringen te financieren die nodig zijn om de drinkwatervoorziening te borgen. De totstandkoming van de tarieven wordt binnen de kaders van de drinkwaterwet opgesteld en de Inspectie Leefomgeving en Transport houdt hierop toezicht.”

Bewust omgaan

De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders de kraan opendraaien staat in scherp contrast met de uitdagingen waar PWN als drinkwaterbedrijf voor staan. Een gemiddeld persoon gebruikt per dag 122 liter water, met name om te douchen. Als we allemaal bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor nu én later. Op pwn.nl/besparen staan 12 praktische tips om water te besparen.