Afwijkende groenten via Pettemerstraat naar 15.000 gezinnen

Nieuws
De geleverde groenten worden op maandag verwerkt.
De geleverde groenten worden op maandag verwerkt. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Te groot, te klein of te scheef. Als er ook maar íets aan groenten ‘mankeert’, komt het de supermarkt niet in en wordt het vergist, gebruikt als voedsel voor dieren of - nog erger - gewoon weggegooid. Daar moest iets aan gedaan worden, dacht een aantal mensen tien jaar geleden. Ze vroegen agrariërs in de Schermer of ze groenten die ongeschikt waren voor de reguliere handel van hun land mochten halen. Het was het begin van Stichting Manna, die sinds die tijd groenten levert aan onder meer voedselbanken. Zaterdag 24 februari van 10.00 tot 15.00 uur viert de stichting zijn tienjarig bestaan met een open dag aan Pettemerstraat 39B.

Jac Smit, secretaris van de stichting, heeft wel moeite met de hoeveelheid afgekeurde groenten die niet aan de kwaliteitscriteria voldoen. “Wij hadden serieus geen idee dat de eisen van consumenten zó hoog zijn. De spruitjes hebben een extra blaadje, de broccoli een afwijkende vorm of er zitten kleine vlekjes op de aardappelen. Met deze groenten is echt niets aan de hand; ze zijn alleen nét even anders. Wij zijn er blij mee, want met die 15 tot 20 ton groenten die wekelijks binnenkomt, kunnen zo’n 15.000 gezinnen eten.”

Productielijn

Twee vrachtwagens halen bij diverse vaste leveranciers de groeten op en leveren de volle pallets op vrijdagen af bij Stichting Manna. De geleverde groenten worden op maandag verwerkt. Een productielijn helpt de 34 - gepensioneerde - vrijwilligers om alle binnengekomen groenten snel en efficiënt in te pakken. Alles wordt gesorteerd en verpakt in bakken; roenten zoals aardappelen en uien krijgen een netje. Vanaf de locatie aan de Pettemerstraat worden de groenten vervolgens weer verspreid onder voedselbanken; niet alleen in deze regio, maar inmiddels ook in een flink deel van het land. Dat kan dankzij de vrijwilligers en de samenwerking met organisaties zoals Voedselbanken Nederland. Ook gaan de groenten naar landen zoals Oekraïne en Roemenië.

Nieuw pand

De productielijn neemt veel ruimte in beslag en de locatie op Overstad is eigenlijk te klein. “We gebruiken dit van de gemeente, die eigenaar is van de grond en het pand. Hier komt uiteindelijk woningbouw, dus kijken we naar aan andere locatie. Eenvoudig is dat niet, want het aanbod is schaars. We zoeken wél iets in de buurt, want we hebben een vaste club vrijwilligers die allemaal hier wonen. Wij hebben zelf geen middelen om iets te huren, dus we zijn afhankelijk van Voedselbank Amsterdam die ons het liefst ziet uitgroeien tot een klein distributiecentrum. Terugkijkend op de afgelopen jaar heeft de stichting is er ongelooflijk veel gebeurd, hebben we onszelf ontwikkeld en is alles veel grootschaliger en professioneler geworden. Hoe ik vooruitblik naar de komende tien jaar? Dat is een beetje dubbel. Natuurlijk willen we verder groeien op een nieuwe locatie, maar het betekent ook dat we nog ontzettend nodig zijn. Hoewel het economisch voorspoedig gaat, zijn er nog steeds zo veel mensen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Zolang die groep ons nodig heeft, blijven wij ons inzetten.”

Meer weten of aanmelden als leverancier of als vrijwilliger? Kijk op www.stmannaschermer.nl.