Taal centraal in Groots Alkmaar TV

Nieuws
Groots Alkmaar TV bezoekt bibliotheek De Rijp.
Groots Alkmaar TV bezoekt bibliotheek De Rijp. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de maart-aflevering van Groots Alkmaar TV staat taal centraal. Zo wordt de bibliotheekvestiging in De Rijp bezocht. Die is daar ondergebracht in kindcentrum De Pauw, samen met onder andere twee basisscholen, kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Presentator Hugo Koeman wordt ontvangen door Tineke Butter, waarnemend beheerder van het gebouw en tevens directeur van basisschool de Balein.

Gert Ruijs ontmoet Khadouj Barradah en Francisca Snoeck Henkemans die samen oefenen met de Nederlandse taal. Ook spreekt hij Jacqueline Dusselaar van het Gilde Alkmaar die via de activiteit ‘Samenspraak’ taalbegeleiders koppelt aan mensen die (beter) Nederlands willen leren. Aan de leestafel in de bieb in De Rijp heeft Theo een gesprek met stadsdichter Lonneke van Heugten, (taal)kunstenaar Hans Peter Corbee en Marga van den Herik die vertaalster is. De vier verhalen over wat taal voor iemand persoonlijk betekent.

Hans Mathot filmde het Onzichtbaar Monument van Lana Zymina, redactielid van Groots Alkmaar TV. Niels, Yasmin en Keano zijn leerlingen van de Balein. Zij vertellen Jane de la Fosse over hoe zij in hun gesprekken, al of niet via hun telefoon, emoticons gebruiken om met elkaar te praten. Taal is niet alleen geschreven of gesproken woord. Een foto of cartoon die een actuele gebeurtenis op een humoristische wijze becommentarieert zijn voorbeelden van beeldtaal. Hans vraagt aan tekenaar Frank Muntjewerf hoe hij zo’n spotprent onder andere voor de Alkmaarse Courant maakt.

Zanger en tekstschrijver Peter van Vleuten (die net zijn nieuwe boek ‘Zo word je songwriter’ heeft uitgebracht) komt voor Muziek met Ruijs naar De Rijp. In de Minuut van Merel Rijs van Bibliotheek Kennemerwaard en Lonneke van Heugten, woordkunstaanjager. Het agenda-blokje sluit de aflevering af. Iedereen die iets organiseert dat voor senioren interessant is kan zelf een korte aankondiging filmen en sturen naar: grootsalkmaar@abchuis.nl.

Bekijk deze aflevering van Groots Alkmaar TV vanaf 1 maart op www.grootsalkmaar.nl of Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en 23.00 uur.