Grote Kerk gaat voor duurzaamheid

Nieuws
Het is zou zomaar kunnen dat de Grote Kerk er straks zo uit komt te zien.
Het is zou zomaar kunnen dat de Grote Kerk er straks zo uit komt te zien. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Grote kans dat de Grote Kerk er straks heel anders uitziet. Kerkdirecteur Naud van Geffen streeft naar duurzaamheid en is bereid daar ver in te gaan.

Met het oog op een groenere toekomst heeft hij plannen om een groen dak te installeren en zonnepanelen te plaatsen. Het initiatief komt voort uit de erkenning dat het binnenin de kerk niet rendabel is om verdere duurzame maatregelen te nemen, vanwege de enorme ruimte en het enkel glas dat warmteverlies veroorzaakt. Van Geffen zegt hierover: “We moeten realistisch zijn over de mogelijkheden binnen de kerk zelf. Het is niet alleen een kwestie van kosten, maar ook van efficiëntie. Door ons te richten op het dak, kunnen we op een significantere manier bijdragen aan duurzaamheid.”

Groene daken

Het idee van een groen dak gaat verder dan alleen energiebesparing. Het biedt ook voordelen voor de lokale biodiversiteit en de waterhuishouding. Door groene beplanting op het dak aan te leggen, wordt regenwater beter opgenomen en wordt de levensduur van het dak verlengd. Daarnaast draagt het bij aan een groenere en gezondere leefomgeving voor de omwonenden. Het plaatsen van zonnepanelen is een logische aanvulling op het groene dak, waardoor d  kerk haar eigen duurzame energie kan opwekken. Dit past in het streven naar zelfvoorzienendheid en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Met dit initiatief toont kerkdirecteur Naud van Geffen aan dat kerken niet alleen plaatsen van samenkomst zijn, maar ook actieve spelers kunnen zijn in het streven naar een duurzamere wereld. Door slimme en doordachte keuzes te maken, kunnen historische gebouwen zoals de Grote Kerk Alkmaar een positieve impact hebben op de gemeenschap en het milieu. Het streven naar duurzaamheid in de kerk is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een kans om te inspireren en te leiden. Zoals van Geffen opmerkt: “Als kerk hebben we een voorbeeldfunctie in de gemeenschap. Door deze stappen te zetten, hopen we anderen te inspireren om ook actie te ondernemen voor een duurzamere toekomst.”