Catherine Keyl informeert senioren over digitale oplichting

Nieuws
Catherine Keyl informeert senioren te informeren over digitale oplichting en fraude.
Catherine Keyl informeert senioren te informeren over digitale oplichting en fraude. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Voormalig-talkshowhost Catherine Keyl bezoekt komende maand verschillende gemeenten in Noord-Holland om senioren te informeren over de risico’s en zelfredzaamheid. Vrijdag 12 april bezoekt ze Alkmaar. Bezoekers zijn vanaf 13.30 uur welkom in Theater De Vest. De bijeenkomst start om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Daarna is er een informatiemarkt van diverse organisaties, zoals de gemeente, Seniorweb, de bibliotheek, Rabobank/Interpolis en de Politie.

Er zijn meerdere gemeenten die deze bijeenkomst organiseren. Aanmelden via highimpactcrimes@minjenv.nl. Geef in de mail aan in met hoeveel bezoekers het gaat en om welke gemeente. Wethouder Arie Epskamp: “Als senioren meer inzicht hebben in hoe online fraude werkt, zijn ze een stuk weerbaarder tegen deze vorm van criminaliteit. Gelukkig hebben veel mensen het nu al door als zaken niet kloppen. Ook beter bestand zijn tegen online fraude? Kom dan vooral naar de bijeenkomst op 12 april. 

Onderwerpen bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst krijgen bezoekers voorlichting over de verschillende vormen van online criminaliteit, zoals aan- en verkoopfraude, bankhelpdeskfraude, hulpvraagfraude via bijvoorbeeld WhatsApp en phishing. Met een gevarieerd programma worden deze veel voorkomende manieren van (digitale) fraude en oplichting over het voetlicht gebracht. Een panel van deskundigen beantwoordt vragen en geeft concrete tips. Niet alleen om deze vormen van oplichting te voorkomen, maar ook over wat slachtoffers kunnen doen nadat is misgegaan is. In 2023 was één op de vijf Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Slachtoffer worden van vaak gewiekste oplichtingspraktijken op het internet kan iedereen overkomen. Dus ook ouderen. De maand april staat in het teken van senioren en online veiligheid. 

Lees meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.