Groots Alkmaar TV vanuit Stadsfabriek

Nieuws
Groots Alkmaar TV vanuit Stadsfabriek.
Groots Alkmaar TV vanuit Stadsfabriek. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR ‘Creativiteit’ is het thema van de april-uitzending van Groots Alkmaar TV. Het team is te gast bij de Stadsfabriek, de plek voor makers, kunstenaars, start-ups, (sociale) ondernemers en (werk)zoekenden. Gevestigd in het pand in Oudorp waar ooit het Noord-Hollands dagblad werd gedrukt.

Deze aflevering gaat over creativiteit. Terecht, want creatieve activiteiten bevorderen de mentale gezondheid. Zeker ook bij senioren. Presentator Hugo Koeman wordt gastvrij ontvangen door Nicolette De Wandeler. Zij is een van de stuwende krachten van de stadsfabriek en vertelt over de grote hoeveelheid activiteiten die plaatsvinden. Tineke Hoogendam geeft schilderles aan senioren. Dat geeft haar voldoening, want zij weet dat creatief bezig zijn goed is voor mentale gezondheid. Jane de la Fosse zoekt uit of haar cursisten dat ook merken. In Muziek met Ruijs ontmoet Gert harpiste Klaartje Broers en haar harp.

Veel tijd is ingeruimd voor microgesprekjes met ondernemers, kunstenaars en makers. Aan het woord komen Jolanda de Koning van plantenasielcentrum Plantastico, Ellen Jansen die decors en rekwisieten maakt voor onder meer Het klokhuis, Wesley die elke week een dag in de keuken aan het werk is, Boy Bakhuys die op onnoemelijk veel manieren creatief is, Greta en Ernst Vink die met beeld en klank verhalen vertellen en edelsmid Paulien van Leijden die workshops sieraden maken geeft.

In de Minuut van roept Jacques Kueter mensen op om naar de factory jam te komen die elke 3e zondag van de maand plaatsvindt. En Margreet Huijkman van Humanitas Alkmaar. vraagt vrijwilligers om maatje te worden van mensen die in een moeilijke of eenzame periode zitten. In het slotgesprek vertelt André van Rijswijck hoe hij creatief materialen hergebruikt bij het opknappen en inrichten van de Stadsfabriek. Zo zijn bijvoorbeeld de kozijnen van het Pen-dorp gerecycled tot een karakteristieke wand in de Stadskantine. Het agenda-blokje sluit de aflevering af. Iedereen die iets organiseert dat voor senioren interessant is kan zelf een korte aankondiging filmen en sturen naar: grootsalkmaar@abchuis.nl.

Bekijk deze 30ste aflevering van Groots Alkmaar TV vanaf 1 maart op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Of kijk via het Youtubekanaal of www.grootsalkmaar.nl