Ontzetheldin Trijn krijgt beeld in Victoriepark

Nieuws
Ontzethelding Trijn krijgt een plekje langs het kanaal, tegenover het IJkgebouw.
Ontzethelding Trijn krijgt een plekje langs het kanaal, tegenover het IJkgebouw. (Foto: Fer Korver)

ALKMAAR - Zestien jaar zou ze geweest zijn. Een jonge griet, maar voor de duvel niet bang. Vanaf de stadmuren vocht Trijn Rembrands als een kerel en gooide onder meer brandende pek op de Spanjaarden die naar boven probeerden te klimmen. Simone van der Vlugt, die in haar boek De stormachtige zestiende eeuw onder meer over het beleg van Alkmaar schreef, pleitte vorig jaar - tijdens 450 jaar Alkmaar Ontzet - al voor een beeld voor Trijn. Dat gaat er komen, want de ontzetheldin krijgt een mooi plekje langs het Noordhollands Kanaal, tegenover het IJkgebouw.

Het idee om Trijn te vereeuwigen in een beeld was er vorig jaar al. In november steunde de gemeenteraad een motie van van Forum Voor Democratie die daarvoor pleitte. Het is overigens onzeker of Trijn écht bestaan heeft, want haar naam verschijnt pas jaren later voor het eerst in een boek. Wél is het zeker dat vrouwen én kinderen op de stadsmuren hebben gestaan om tegen de Spanjaarden te vechten. Trijn staat symbool voor deze vrouwen. Stichting Monument voor Trijn (in oprichting) zorgt voor de realisatie van het beeld en moet het geld bij elkaar halen. De kosten worden geschat op 80.000 euro. Mogelijk levert de gemeente zelf ook een bijdrage. Sowieso worden er kosten gemaakt om het gebiedje langs het kanaal opnieuw in te richten. Het is de bedoeling dat het beeld in oktober 2025 klaar is.

“Het wordt een flink beeld op een sokkel, van 1.5 tot 2 meter hoog”, licht wethouder Anja van de Ven toe. “Ook moet het een link hebben met de Rode Toren, die destijds op de plek stond waar het beeld komt.” De Rode Toren terugbrengen is een lang gekoesterde wens van lokale partij Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS). De terugkeer van de toren liet BAS optekenen in het coalitieakkoord en met de komst van dit beeld slaat de gemeente twee vliegen in een klap. Wie het beeld mag ontwerpen is nog niet bekend. Een commissie gaat kunstenaars benaderen die een ontwerp mogen insturen. “We geven een aantal uitgangspunten mee”, vervolgt Van de Ven. “Het beeld moet herkenbaar zijn, dus niet te abstract. Ook moet het een optimistische uitstraling krijgen en jongeren aanspreken. We willen geen strijdende vrouw zien, maar juist een vrouw die opluchting en victorie uitademt. We mogen ook blij zijn over de vrijheid waarin we nu leven. Dát willen we zichtbaar maken. Het gaat dus vooral om het moment dat de vijand verslagen is.”