Kunstuitleen wil De Plassende IJsbeer naar Alkmaar halen

Nieuws
Kunstuitleen Alkmaar wil De Plassende IJsbeer naar Alkmaar halen.
Kunstuitleen Alkmaar wil De Plassende IJsbeer naar Alkmaar halen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Kunstuitleen Alkmaar wil het kunstwerk De Plassende IJsbeer naar Alkmaar. Het werk van Florentijn Hofman staat symbool voor de huidige staat van de natuur en was al te zien in Amersfoort en wordt het hoogtepunt van de kinderbiënnale bij het Groninger Museum. De Alkmaarse kunstuitleen wil het kunstwerk onderdeel maken van de buitentoonstelling Triënnale Alkmaar die in de zomer van 2025 plaatsvindt. Enige probleempje is geld. De ijsbeer gaat zo’n 10.000 tot 15.000 euro kosten. Kunstuitleen Alkmaar roept lokale partijen zich te melden om deze ‘unieke kans’ te sponsoren.

Marieke van Esch, directeur van Kunstuitleen en projectleider van de Triënnale Alkmaar, spreekt van een unieke kans. “”Prachtig toch?! We willen dit kunstwerk héél graag naar Alkmaar halen. Natuurlijk schrijven we fondsen aan en vragen we of de gemeente ons wil helpen, maar we ontkomen er niet aan om de hulp te vragen van lokale partijen. Het kunstwerk is enorm groot en dat brengt kosten met zich mee. Denk aan een kraan om het beeld op te tillen, het transport naar Alkmaar en een stevig plateau om op te staan. Maar het zou prachtig zijn als het lukt. Het kunstwerk van Florentijn Hofman staat symbool voor de huidige staat van de natuur en hopelijk is er duurzame ondernemer die zich aan dit kunstwerk wil koppelen.”

‘The Future is Now’

De kunstroute gaat ‘The Future is Now’ heten en komt langs het Noordhollandsch Kanaal, van de vlotbrug in Koedijjk naar het industrieterrein bij Oudorp. Kunstuitleen Alkmaar werkt samen met twaalf kunstenaars die de stedelijke transformatie langs het kanaal in thema’s als ‘tijd’ en ‘metamorfose’ in beeld brengen. Daar kan de Plassende IJsbeer volgens de Van Esch niet bij ontbreken. “Het past goed bij het verhaal van het Alkmaarse Kanaal waar van alles staat te gebeuren. Waar de ijsbeer op de route komt? Hij zou bijvoorbeeld voor Ringers op Overstad kunnen staan. Deze ijsbeer plast mogelijk straks in het kanaal van Alkmaar. Met humor en scherpte confronteert het ons met de verontrustende relatie tussen mens, dier en klimaat.”