Vrijwilligers gaan voor schone grachten

Nieuws

ALKMAAR - De Alkmaarse grachten drijven vol met plastic bekertjes, blikjes en flessen als twintig supboards het water opgaan. Zo’n 24 vrijwilligers vertrekken vrijdag 28 april vanaf de Turfmarkt om het zwerfafval van Koningsdag uit de grachten op te vissen.


Nanda van de Ham van El Kombi Sup: "Altijd als ik op het water ben, zie ik zoveel afval drijven. Het voelt niet goed om dat te laten liggen. Zo ben ik op het idee gekomen van SUP it UP." Een paar maanden geleden benaderde zij gemeente Alkmaar om het idee concreter te maken en naar een hoger plan te tillen. "Zodoende kwam ik in contact met Stadswerk072, de afvalinzamelaar van Alkmaar. Zij waren direct enthousiast over een samenwerking." Het balletje ging rollen en ook Actief Talent werd aan de samenwerking toegevoegd. "Het is te gek dat zij met ons meevaren zodat wij het opgeviste zwerfafval bij hen in de boot kunnen doen als de bakjes op de boards vol zijn."
De sliert supboards trekt veel bekijks als zij door de Alkmaarse grachten peddelen. De toeschouwers spreken de suppers aan en er is veel waardering voor het initiatief. "Het is natuurlijk altijd leuk als mensen zo reageren. Maar nog veel belangrijker vind ik dat we op deze manier aandacht vestigen op het zwerfvuil in de grachten", aldus een enthousiaste Van de Ham. Terug bij de Turfmarkt worden de eerste volle afvalzakken op de kade getild. "Deze worden straks afgevoerd." En terwijl een deel van de vrijwilligers ermee stopt, gaat Van de Ham weer haar supboard op om nog een rondje door de grachten te maken.