Terug naar Alkmaars Gouden Eeuw met Kaeskoppenstad - Historisch evenement beleeft zaterdag 3 en zondag 4 juni jubi

Nieuws

ALKMAAR - Kaeskoppenstad beleeft zaterdag 3 en zondag 4 juni haar jubileumeditie. Al weer voor de tiende keer wanen bezoekers van d'Oude Stad zich in het Alkmaar tussen 1573 en 1673. Voorzitter Klaas Kirpensteijn van de organiserende Stichting Kaeskoppenstad is met recht trots op deze mijlpaal. "Kaeskoppenstad is een historisch evenement met nationale allure. Inmiddels is het naast een feest van en voor Alkmaar ook een feest geworden waar toeristen van ver buiten de stadsgrenzen op af komen."
Tien jaar geleden richtten Alkmaarders zich alleen tijdens de viering van Alkmaars Ontzet op het roemruchte verleden van de kaasstad. Echter, met 8 oktober wordt enkel het einde van het beleg van de Spanjaarden gevierd terwijl de grote succesperiode van Alkmaars Gouden Eeuw niet ter sprake komt. Zonde, zo vinden Kirpensteijn en andere Alkmaarders waardoor het concept achter Kaeskoppenstad werd bedacht. "In eerste instantie wilden we een evenement organiseren voor de zomervakantie. Immers, 8 oktober vindt traditiegetrouw plaats in het najaar en dus ontwikkelde Raadhuis het idee voor Kaeskoppenstad. Tien jaar later is het evenement uitgegroeid tot een volwassen evenement en kunnen wij als organiserende stichting het stokje overnemen en zijn de rechten daadwerkelijk in ons bezit gekomen."

Gedreven

Waar Kaeskoppenstad in het begin aan de naamsbekendheid moest werken, kan de organisatie achter het evenement inmiddels bogen op een aardig vrijwilligersbestand. Projectcoördinator Mirella Doss licht toe wat er zoals veranderde in de jaren dat zij het evenement mede vorm gaf. "Tien jaar geleden begonnen we met circa 200 vrijwilligers. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot bijna 1000 man sterk. Verdeeld over verschillende werkgroepen zoals het kleermakersgilde en het schrijnwerkersgilde onder leiding van Jan Roobeek werken zij heel zelfstandig aan het evenement. Belangrijk, omdat wij het los van subsidies van bijvoorbeeld gemeente Alkmaar nog steeds niet breed hebben. Juist dankzij de gedrevenheid van de talloze vrijwilligers achter Kaeskoppenstad kunnen wij het evenement nog steeds organiseren."
Attracties

Hoewel Kaeskoppenstad de succesvolste periode van de geschiedenis van Alkmaar uitbeeldt, is er allerminst sprake van stilstand. Elk jaar weer worden er nieuwe attracties toegevoegd aan het evenement, licht Kirpensteijn toe. "Wat ons betreft draait Kaeskoppenstad om de verbinding en daarbij moet je ook denken aan de nieuwe gemeente Alkmaar. Met de act Haeringen ende Wallevisch betrekken we het verhaal van de walvisvaart in de Rijp nadrukkelijk bij Kaeskoppenstad."
Bonte Stoet

Voor Kaeskoppenstad zaterdag 3 juni echter goed en wel kan beginnen is er eerst de terugkeer van de Bonte Stoet, waarbij Kirpensteijn een actieve bijdrage levert als toenmalig burgemeester Floris van Teylingen. "Vier jaar geleden was de Bonte Stoet voor het laatst opgenomen in het programma. Wat ons betreft is de jubileumeditie ideaal om de stoet weer te laten terugkeren met vijf stops tijdens de route. Uiteindelijk ontvang ik als Floris van Teylingen op het bordes van het Stadhuis de stadssleutel van Alkmaar uit handen van burgemeester Piet Bruinooge. De dagen daarna keert Alkmaar terug naar haar mooiste periode: Kaeskoppenstad!".
Kaeskoppenstad is zaterdag 3 en zondag 4 juni te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Kaarten kosten 4,- euro. Zie voor de kaartverkoop en meer informatie: www.kaeskoppenstad.nl. Wie zijn kaartje online koopt, maakt kans op mooie prijzen tijdens de jubileumverloting.