Zomeravondconcert in Grote Kerk Alkmaar

Nieuws

ALKMAAR - Het Alkmaarse Van Covelens-orgel bezit een speciale stemming die de oude muziek een bijzondere uitdrukking verleent. De internationaal gelouterde concertorganist Wolfgang Zerer uit Hamburg koos de in de 17e eeuw veel gebruikte toonladder ‘ut re mi fa sol la’, ook wel hexachord genoemd, als thema voor het zomeravondconcert van woensdag 19 juli. Aanvang 20.15 uur.
De werken van Froberger en Frescobaldi op deze toonreeks demonstreren hun meesterlijke variatiekunst. Zerer laat zowel hoogtepunten horen uit de Habsburgse hofcultuur als uit de in de 17e eeuw in Lübeck en Amsterdam ontstane stadscultuur. Met de muziek van Muffat en Couperin op het grote orgel wordt de Franse stijl gepresenteerd, die in de 18e eeuw langzaam maar zeker ook in Duitsland in de mode kwam. In Bach’s Präludium en fuga in C wordt het hexachord uitgebreid tot de ons bekende toonladder, een feestelijke en swingende afsluiting van deze muzikale reis door Europa!
Het zomeravondconcert van Wolfgang Zerer is te beluisteren van 20.15 tot 22.00 uur in de Grote Kerk Alkmaar. De toegangsprijs bedraagt € 8 (Houders CJP en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7). Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.grotekerkalkmaar.nl.
In juli en augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Vrijdag 21 juli worden de orgels bespeeld door organiste Una Cintina.