Vorming van sterrenstelsels

Nieuws

ALKMAAR - Prof. Paul van der Werf houdt vrijdag 29 september een lezing geven met als titel: 'Hoe vormen sterrenstelsels zich?' De lezing vindt plaats vanaf 20.00 uur in Wijkcentrum Thuis in Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. Entree voor niet-leden: € 5,-.
Tussen de Oerknal en het huidige heelal zit een tijd van 13,7 miljard jaar. In die tijd is het heelal geëvolueerd van een gladde oersoep tot een rijk gestructureerd geheel, waarin ontelbare sterrenstelsels zijn gevormd. Hoe is de opbouw van deze stelsels in zijn werk gegaan? Ging die vorming geleidelijk, of met horten en stoten?
Sommige sterrenstelsels ondergaan een uitbarsting van stervorming, een zogenaamde 'starburst'. Zijn dit de uitzonderingen of ondergaan alle sterrenstelsels periodiek zo'n uitbarsting? En hoe vormen zich de enorme zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels? In deze lezing komt dit alles aan bod. Verder wordt er vooruitgeblikt naar de James Webb Telescoop die volgend jaar wordt gelanceerd en waarmee men de allereerste sterrenstelsels kan zien.
Paul van der Werf studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Groningen en is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij opleidingsdirecteur voor sterrenkunde. Meer informatie: www.metius.nl