Lezing over immense telescoop

Nieuws

ALKMAAR - Prof. Huib Jan van Langevelde geeft vrijdag 24 november de lezing 'VLBI: een telescoop zo groot als Europa' in Wijkcentrum Thuis in Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. Aanvang 20.00 uur. Entree voor niet-leden € 5,-. Meer informatie: www.metius.nl
Met radio-interferometers zoals de Westerbork telescoop kan op lange radiogolflengtes met behoorlijke resolutie de hemel worden waargenomen. 'Very Long Baseline Interferometry' (VLBI) is een techniek om van individuele telescopen, die honderden kilometers uit elkaar staan, één grote radiotelescoop te maken. Dit maakt het mogelijk om heldere radiobronnen met onwaarschijnlijk hoge nauwkeurigheid waar te nemen.
In deze presentatie wordt ingaan op de techniek van VLBI, maar natuurlijk ook op onderzoeksresultaten die met deze techniek geboekt worden. Voorbeelden zijn: het meten van afstanden van sterren in de Melkweg en het onderzoek aan zwarte gaten in actieve sterrenstelsels en metingen aan 'Fast Radio Bursts' en bronnen van zwaartekrachtsgolven.