Dansend paard siert station Alkmaar - Eerste kunstwerk Paardenparade onthuld

Nieuws

ALKMAAR - Het kunstwerk ‘Dansend paard’ van David Bade is vrijdag 8 april onthuld aan de Bergerhofzijde van station Alkmaar in het kader van de kunstroute ‘Paardenparade’. Wethouders Anjo van de Ven en Jan Nagengast van de gemeente Alkmaar namen de honneurs waar bij de onthulling van het beeld in het bijzin van kunstenaar David Bade.
Dit opvallende kunstwerk is de eerste in een reeks van tien kunstpaarden in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo. Donderdag 30 juni wordt de Paardenparade kunstroute officieel gelanceerd en is het mogelijk alle kunstwerken, van zowel professionele - als startende kunstenaars, te bewonderen.

Dansend paard

Mens en paard zijn altijd elkaar trouwste kameraden geweest. Pas toen in vorige eeuw de trein en later de auto voor veel mensen toegankelijk werd, deed het paard als belangrijk vervoersmiddel een stapje terug. De historische relatie tussen mens en paard vormde voor Bade een inspiratiebron voor zijn beeld bij het Alkmaarse station. Om te participeren in de Paardenparade stelde hij als voorwaarde dat hij de vrijheid zou krijgen om met het basisontwerp van het basispaard op zijn manier aan de slag te gaan. De basis is een stuk spoorrails van 7 meter lang dat op poten staat en de sokkel vormt van het beeld. Als evenwichtsbalk waarop het paard balanceert. Een plek waar sierlijkheid, schoonheid en behendigheid verbonden worden. Het getransformeerde, uitdagend dansende en swingende paard lijkt op een mensfiguur. Het resultaat is een sterk zinnenprikkelend beeld. Bizar en poëtisch tegelijkertijd en het herinnert aan vervlogen tijden van vervoer. “Het beeld zal schuren en prikkelen maar niet provoceren”, aldus Bade.
Kunst

Multitalent David Bade (1970) is beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij werd bekend door onder andere zijn werken ‘Anita’ op de Blaak Rotterdam en ‘Big Fish Day avant la lettre’ voor het Gemeentemuseum Den Haag en was zijn werk te zien in vele musea en internationale biënnales, maar ook op plekken als het Lowlands Festival. Hij werkt en woont afwisselend op Curaçao en in Zaandam. Hij is een van de initiators van Instituto Buena Bista, een platform en opleiding voor hedendaagse kunst op Curaçao. Het liefst presenteert hij zijn kunst niet alleen in musea maar juist ook daarbuiten. Zijn kunstwerk voor de semipermanente kunstroute Paardenparade past in deze traditie.
De Paardenparade is een nieuwe, verbindende beeldenroute door de regio Alkmaar, Graft-De Rijp, Schermer, Bergen en Heiloo. De route voert langs cultuurhistorische plekken, gemarkeerd door tien paarden die door professionele kunstenaars beschilderd of bewerkt zijn. Professionele kunstenaars zijn gevraagd om met een basis kunststofpaard aan de slag te gaan. Zowel gerenommeerde namen als Rob Scholte, Hellen van Meene en David Bade maar ook aanstormende talenten als Sarai de Haan en Mathieu Schellekens zijn geselecteerd om invulling aan de route te geven. De Paardenparade wordt financieel mede mogelijk gemaakt door o.a. TAQA Energy bv., Gemeente Alkmaar, Rabobank Alkmaar e.o. en het Prins Bernhardcultuurfonds. Voor meer informatie over de Paardenparade: www.paardenparade.nl.