'Toneel op de huid van publiek' - Theater treedt naar buiten met Zomer op het Plein

Nieuws

ALKMAAR - Theaterliefhebbers hoeven niet te wanhopen tijdens de zomermaanden; Zomer op het Plein siert van zondag 19 juni tot zondag 7 augustus het Canadaplein op in Alkmaar met tal van concerten en intieme optredens van kleinkunstenaars. Voor het echter zo ver is, krijgt het noordelijke gedeelte van de kaasstad met Zomer in de Mare haar eigen prelude. Zondag 5 juni is de eerste voorstelling met straattheater van Hilaria te zien op het Europaplein. Vanaf 14.30 uur voeren zij Dolfinarium op.
Bijzonder aan Zomer in de Mare is dat de programmering van de drie opeenvolgende zondagmiddagvoorstellingen tot stand kwam in samenspraak met bewoners, stelt Henk Foekema van Zomer op het Plein. "Samen met bewonersvereniging BAM en de ondernemers van het winkelcentrum zijn we tot deze programmering gekomen. Dolfinarium werd al eerder tijdens Zomer in de Mare gespeeld door Hilaria. Dat beviel toen zo, dat we ze op verzoek van bewoners terug gevraagd hebben voor een reprise van de voorstelling. Naast Hilaria vallen ook Acrobarouf en Wietske Vogels met haar hoepelact onder het zogenaamde 'nouveau cirque'. Zeg maar gerust een circusachtige discipline van het straattheater." Zomer in de Mare is zondag 5, zondag 12 en zondag 19 juni om 14.30 uur te zien op het Europaplein.

Betrokken

Na de opwarming in De Mare, begint de zomer en Zomer op het Plein zondag 19 juni pas echt om 14.30 uur. Rasmuzikant Danny Vera, bekend van het tv-programma Voetbal Inside, trapt de serie concerten af op het Canadaplein met zijn band. Geheel in stijl spelen die middag de Blue Grass Boogieman samen met hun speciale gast Tim Knol. Foekema: "De zondagen hebben we echt gereserveerd voor de sta-concerten. Naast Danny Vera en Tim Knol is zondag 26 juni ook zeker de talentstage met Ali B. en Brownie Dutch het bezoeken waard. De talentstage houden we al jaren met studenten van het Conservatorium Haarlem en is ook mede mogelijk doordat artiesten zoals Ali B. echt betrokken zijn met de talenten van nu. In dit geval ontmoet de theorie de praktijk, waarbij de studenten een heleboel praktijkervaring opdoen. Ongeacht of ze nu wel of niet geselecteerd zijn door Ali om mee te doen tijdens het optreden, leert iedereen van deze ervaring."
Kleinkunst

Waar de zondagen dus gevuld zijn met artiesten waarbij gerekend word op een grote opkomst, worden de zaterdagavonden vrij gehouden voor kleinkunst. Zodoende kan het programma zo breed en divers mogelijk zijn, stelt Foekema. "Het is de bedoeling dat we een zo divers mogelijk publiek aanspreken. Het is onze intentie om zo dicht mogelijk op de huid van het publiek te gaan zitten. Ik denk dat we daarin goed geslaagd zijn, want de genres variëren van wereldmuziek tot aan soul, funk en countrymuziek. Daarnaast spelen verschillende kleinkunstenaars zoals Elke Vierveijzer, Lieve Bertha en Kirsten van Teijn uit Heiloo voorstellingen waarmee ze volgend seizoen gaan toeren. Je krijgt als bezoeker dus echt nieuw theater te zien."
Zomer in de Mare is zondag 5, zondag 12 en zondag 19 juni te zien op het Europaplein in Alkmaar. Zomer op het Plein vindt plaats van zondag 19 juni tot zondag 7 augustus op het Canadaplein in Alkmaar. Entree is gratis. Zie voor het volledige programma: www.zomerophetplein.nl.