Lekker timmeren en knutselen met Gouden Hamer - Kinderen met beperking bouwen aan droomhut in Langedijk

Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE - De meeste kinderen kunnen tijdens de zomervakantie volop aan de slag tijdens de timmerdorpen die plaats vinden in de regio. Voor kinderen met een beperking is die keuzemogelijkheid heel wat minder groot en dus organiseren Kim Horseling en Iris de Boer sinds 2011 een timmer- en knutselweek speciaal voor deze kinderen. Eerst onder de noemer Gouden Jol in Alkmaar en vanaf dit jaar als Gouden Hamer in Langedijk. Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 augustus vindt de Gouden Hamer plaats bij kinderboerderij de Beestenboel in Zuid-Scharwoude. "Kinderen kunnen dagelijks van 10.00 tot 14.00 uur volop timmeren onder begeleiding en natuurlijk valt er ook genoeg te knutselen", aldus Horseling.
Waar in het verleden kinderen met een beperking in de leeftijd van 6 tot 12 jaar zomers aan de slag konden in Koedijk, is met de verandering van naam ook het timmerdorp verhuist naar een nieuwe locatie. Horseling: "Voordeel van de verhuizing is dat het voor de deelnemende kinderen nog leuker wordt, omdat we de kinderboerderij wellicht kunnen integreren in het programma. We zijn nog in gesprek met de Beestenboel, maar het zou een optie kunnen zijn dat de kinderen de dieren van de kinderboerderij mogen voeren. Wij zijn er die hele week tenslotte toch en het is natuurlijk ook ontzettend leuk voor de kinderen om er nog een activiteit bij te krijgen in het programma."

Bonte middag

Qua activiteiten is het programma van de Gouden Hamer nu al aansprekend genoeg. Vanzelfsprekend gaan de deelnemende kinderen timmeren dat het een lieve lust is, krijgen zij daarnaast de mogelijkheid om volop te knutselen en mag een bonte middag niet ontbreken. "Vroeger hielden we een bonte avond, maar dat was voor veel kinderen toch even te laat", aldus Horseling. "Om nog meer rekening met de vooral de jongste deelnemers te houden, hebben we besloten om een bonte middag met playbackshow toe te voegen in plaats van avond." Naast de bonte middag krijgen de kinderen tijdens de timmerweek bezoek van een theater en mogen ze hun droomhut aan het einde van de week tonen aan hun ouders. Handige vaders en moeders kunnen overigens ook zelf een handje uit de mouwen steken tijdens de ouder-kinddag.
Vrijwilligers

Dat het organiseren van een timmerweek voor kinderen met een beperking ook veel vraagt van de organisatie, is een understatement volgens Horseling. "Gelukkig kunnen we vijf jaar gebruik maken van een trouwe ploeg vrijwilligers, waardoor we op elk kind twee vrijwilligers ter begeleiding kunnen zetten. Dat brengt echter wel met zich mee dat we maximaal veertig kinderen kunnen toe laten tot de Gouden Hamer. Wanneer we meer vrijwilligers hebben, dan kunnen er ook meer kinderen deelnemen aan het evenement." Naast nieuwe vrijwilligers kan de Gouden Hamer nog meer hout gebruiken. Dit mogen ook pallets zijn.
Ouders van een kind met beperking kunnen hun zoon of dochter opgeven met een e-mail naar: goudenhamer@hotmail.com. Deelname voor de volledige week kost 10,- euro. Enthousiaste vrijwilligers mogen zich via hetzelfde e-mailadres opgeven. Ervaring is niet per se verplicht, aangezien nieuwe vrijwilligers altijd aan een ervaren vrijwilliger gekoppeld worden. De Gouden Hamer vindt plaats van maandag 15 tot en met vrijdag 19 augustus van 10.00 tot 14.00 uur naast kinderboerderij De Beestenboel aan Potjesdam 2 in Zuid-Scharwoude.