Lustrumconcert Vrienden van het Orgel

Nieuws

ALKMAAR - Het tweede duoconcert in dit orgelseizoen wordt woensdag 17 augustus gegeven door de Oostenrijkse organist en componist Franz Danksagmüller, samen met stadsorganist Pieter van Dijk (Alkmaar en Lübeck) in Grote Kerk Alkmaar. Het is het lustrumconcert voor de Alkmaarse Stichting Vrienden van het Orgel, die dit jaar hun 60-jarig jubileum viert. Op het programma staan werken van onder andere Sweelinck, Bach, Danksagmüller en Mozart.
Op het koororgel klinken zettingen en bewerkingen van vaderlandse bodem over Psalm 23. Danksagmüller improviseert vervolgens een brug naar het grote orgel, waarop hij het zangerige Rondo in a klein van Mozart zal vertolken. Na de pauze klinkt nieuw werk van Danksagmüller dat speciaal gecomponeerd werd vanwege het jubileum. De titel van het werk is ‘From Sol to BD?’. Het is een compositie met veel verrassende klankeffecten waarbij de componist zelf de vele registers bedient en Pieter van Dijk achter de klavieren plaats neemt.
Het zomeravondconcert is te beluisteren van 20.15 tot 22.00 uur in de Grote Kerk Alkmaar. De toegangsprijs bedraagt € 8,- (Houders CJP en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,-). Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.grotekerkalkmaar.nl.
Gedurende de zomer verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Vrijdag 19 augustus worden de orgels bespeeld door organisten Matthias Havinga.