`Gondelvaart Koedijk niet zonder entreeheffing`

Nieuws

ALKMAAR/KOEDIJK - De fractie van BAS wil opheldering van het college van Alkmaar vanwege haar standpunt dat bij evenementen in de openbare ruimte alleen een vrijwillige bijdrage als entree kan worden gevraagd.
BAS heeft een brief ontvangen van Olaf P. Bonny, voorzitter van de gondelvaart Koedijk. “Al 53 jaar zorgen vele vrijwilligers ervoor dat dit mooie evenement kan bestaan”, aldus de fractie van BAS. “Bonny schrijft dat er helaas jaarlijks een discussie ontstaat met de gemeente over de entreeheffing. Zoals het er nu naar uitziet mag alleen een ‘vrijwillige’ bijdrage worden gevraagd en mag Gondelvaart Koedijk niet overgaan tot een reguliere entreeheffing. Alleen met inkomsten uit een ‘vrijwillige’ entree redt men het niet. Dan zal Gondelvaart Koedijk subsidie moeten aanvragen terwijl men altijd zelfstandig heeft gefunctioneerd.”
Gondelvaart Koedijk heeft laten onderzoeken hoe het zit met die vrijwillige bijdrage. Er is een toetsing gedaan bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en daaruit blijkt volgens BAS dat de Gemeente Alkmaar niet conform de huidige reglementen bezig is. Er is volgens het VNG een duidelijk verschil tussen tol heffen op de openbare weg en entree heffen voor een evenement.
De fractie van BAS steunt Gondelvaart Koedijk in haar opvatting. “Bovendien voorziet BAS om dezelfde reden ook problemen voor Kaeskoppenstad. BAS zal over deze problemen in de komende raadsvergadering vragen stellen aan het college. BAS wil dat deze twee prachtige Alkmaarse evenementen niet financieel in de problemen komen omdat zij geen entree meer mogen vragen”, aldus de fractie van BAS.