Herfst in Noorwegen

Nieuws

ALKMAAR - Petra Kunst neemt vrijdagavond 4 november belangstellenden met haar lezing 'Gull og Sølv Lys' (goud en zilver licht) mee naar het hoge noorden van Europa. Deze lezing wordt georganiseerd door de vereniging Nederland-Noorwegen in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. Aanvang 20.00 uur. Entree: leden € 2,00 en niet-leden € 5,00.
Foto- en videobeelden omlijst door muziek nemen de aanwezigen mee naar Varanger schiereiland in het noordoosten van Noorwegen. De noordkust hiervan bestaat uit rotsplateaus die uitlopen tot in de Barentszzee. De zuidkust langs de Varangerfjord heeft door zijn beschutte ligging een milder klimaat. In de beschutte baaien vindt men vissersplaatsjes en hier en daar zijn nog resten van een nog veel oudere cultuur te vinden. In Varangerbotn wordt de Sami markt bezocht.
Via Nordkinn, waar zich de noordelijkste vuurtoren van het vasteland bevindt, gaat de reis verder. De herfst laat zich van zijn mooiste kant zien. Het prachtige zilveren licht zorgt er voor dat de bladeren van goud lijken. De Noordkaap is koud en mistig. Via Stabbursdalen wordt Alta bereikt. Ondertussen valt de nacht al vroeg in en wordt de kans om het magische noorderlicht te zien al groter.