Vuurwerkverbod in binnenstad Alkmaar - Historisch centrum binnen de Singels vuurwerkvrij

Nieuws

ALKMAAR - Voor de Alkmaarse binnenstad geldt er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het gaat hier specifiek om in het historische centrum binnen de Singels. Het verbod is geldig van zaterdag 31 december vanaf 18.00 uur tot zondag 1 januari om 2.00 uur.


Sowieso is vuurwerk afsteken alleen mogelijk van zaterdag 31 december vanaf 18.00 uur tot 2.00 uur in de nieuwjaarsnacht. In Alkmaar is er een verbod op het afsteken van vuurwerk binnen de singels. Ook buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan. In het centrum binnen de Singels mag er helemaal geen vuurwerk worden afgestoken, dus ook niet op tijden dat het elders wel mag.

Verkoop


Alkmaarders vanaf 16 jaar of ouder mogen vuurwerk kopen op drie vastgestelde dagen. De koopdagen zijn donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december bbij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat men in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Al het vuurwerk dat men ergens anders koopt, is illegaal. Het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar. Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. Verder is het verboden om meer dan 25 kilo vuurwerk in bezit te hebben.

Veiligheid


Let op de veiligheid bij het afsteken van vuurwerk. Houd kleine kinderen binnen en gebruik een vuurwerkbril. Tips en regels voor het afsteken van vuurwerk zijn te vinden op www.veiligheid.nl.
Kinderen tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, worden door de politie doorgestuurd naar Bureau Halt. Hier maken ze afspraken over een passende straf. Vaak bestaat die uit een aantal uren werken of een leeropdracht. Ook moet eventuele schade worden vergoed.
Het te vroeg afsteken van consumentenvuurwerk en het kopen, afsteken en bezitten van illegaal verkregen vuurwerk is verboden. Bij het constateren van overtredingen wordt het vuurwerk in beslag genomen door de politie. De dader kan daarbij rekenen op een fikse boete.