Vuurwerk siert de Alkmaarse skyline - Vuurwerkvrije zone in historische binnenstad

Nieuws

ALKMAAR - Boven veel Alkmaarse wijken is tijdens oud en nieuw vuurwerk te zien. De historische binnenstad is daarop echter een uitzondering, omdat voor dat gebied na de verwoestende Nieuwjaarsbrand van begin dit jaar een vuurwerkvrije zone is ingesteld. Met die insteek loopt de kaasstad voorop in de landelijke discussie om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen.


Het afsteken van vuurwerk buiten de vuurwerkvrije zone mag donderdag 31 december van 18.00 uur tot vrijdag 1 januari 2.00 uur. Binnen de singels geldt er sowieso een verbod op het afsteken van vuurwerk, omdat de risico's gewoonweg te groot zijn in dit dichtgebouwde gebied. Het winkelende publiek en de getroffen ondernemers worden nog dagelijks herinnerd aan het gapende gat dat ontstond tijdens de Nieuwjaarsbrand van 1 januari in de bebouwing in de Langestraat.

Afstand


Dat vuurwerk ook ontzettend mooi kan zijn en de jaarwisseling een feestelijk karakter geeft is bekend. Toch zijn er jaarlijks veel vuurwerkslachtoffers door het verkeerd afsteken van vuurwerk. Hierbij raakt de helft van het aantal slachtoffers gewond door het vuurwerk van een ander. Voldoende afstand bewaren van vuurwerk tijdens het kijken en afsteken scheelt al een heleboel. Draag daarnaast veilige kleding, liefst katoen en zonder capuchon. Let op de windrichting voor het vuurwerk afgestoken wordt. Vuurpijlen kunnen het beste worden afgestoken uit een verzwaarde fles met water of zand, maar een PVC-buis die stevig in de grond is gestoken is ook een goede optie.
Na het afsteken van al het mooie vuurwerk blijft er meestal behoorlijk wat op straat liggen, waarbij soms ook nog wel eens blindgangers met gevaarlijk korte lontjes overblijven. Veeg de overblijfselen bij elkaar en voorkom dat kinderen na de jaarwisseling in de verleiding komen om het vuurwerk met de te korte lontjes alsnog af te steken. Zie www.veiligheid.nl voor een overzicht van handige tips om het afsteken van vuurwerk leuk en veilig te houden.