'Elk jaar proberen we iets nieuws toe te voegen' - Voorzitter Klaas Kirpensteijn houdt het overzicht bij sticht

Nieuws

ALKMAAR - Kaeskoppenstad is een begrip in het Alkmaarse, weet voorzitter Klaas Kirpensteijn van de organiserende stichting. De basis staat wat hem betreft voor het historische evenement dat Alkmaar in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 juni terugbrengt naar de glorieuze periode die de stad beleefde vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. "Als voorzitter breng ik de verschillende partijen bij elkaar. Door het overzicht te bewaren en te zorgen dat het vooral een feest voor de vrijwilligers wordt", aldus Kirpensteijn.


In de aanloop naar de achtste editie van Kaeskoppenstad trad de voorzitter veelvuldig in overleg om het evenement voor iedereen geslaagd te laten worden. "Ondernemers van d'Oude Stad hebben twee dagen lang een groot feest met talloze mensen voor de deur. Echter, niet iedere ondernemer ziet het nut er van in om dan open te zijn omdat de bezoekers volgens hen niet komen winkelen. Hoewel ik begrip heb voor hun argumenten, kun je het ook omdraaien: in d'Oude Stad zijn er geen ketens, maar unieke winkels. Juist door Kaeskoppenstad komt er een nieuw publiek langs de puien en etalages lopen. Om de ondernemers tegemoet te komen start het evenement zaterdag een uur later."

Nieuws


Naast de winkeliers, moest Kirpensteijn ook in overleg met de bewoners van de Voordam en Zijdam, die dit jaar voor het eerst de Bierkaye voor de de deur krijgen. "Naast een andere looproute, liggen er nu ook historische boten en de duikboot van Drebbel. Als organisatie proberen we elk jaar iets nieuws toe te voegen aan Kaeskoppenstad, maar dat leidt er wel toe dat de omwonenden enige belemmeringen ondervinden. Dan is het zaak om tot een compromis te komen en dat hebben we gelukkig gevonden."

Creatief


Los van de gesprekken op organisatorisch gebied, blijft er nog genoeg tijd over om langs te gaan bij de talloze vrijwilligers die zich vol inzetten voor Kaeskoppenstad. "De naaisters van het naaiatelier werken al sinds februari elke zaterdagmorgen aan de kostuums. Ik vind het echt ontzettend leuk om bij hen of de andere circa 750 vrijwilligers langs te gaan. Om te kijken hoe het gaat en met eigen ogen te zien hoe creatief ze zijn. Wat we zelf kunnen doen is mooi meegenomen, omdat de stichting elk jaar weer hard moet werken om de begroting sluitend te krijgen. Ook dit jaar is het geen sinecure om de begroting van 150.000,- euro rond te krijgen, mede daarom zoeken we nog sponsors."

Karakteristiek


Dat Kaeskoppenstad geworteld is in de Alkmaarse samenleving, bewijzen de diverse bedrijven die het evenement een warm hart toedragen en in natura sponsoren, licht de voorzitter toe. "Zij helpen met de opbouw van Kaeskoppenstad of nemen de promotie voor hun rekening. Gemeente Alkmaar en Alkmaar Marketing dragen daarnaast bij aan het maken van een reclamespot die in de twee weken voor Kaekoppenstad wordt uitgezonden op de NPO (Nederlandse Publieke Omroep, red.). Zo hopen we landelijke aandacht te krijgen en bezoekers uit heel Nederland te trekken. Het decor van d'Oude Stad met het Huis met de Kogel, het Fnidsen en de Waagtoren lijkt me karakteristiek genoeg, dus dat moet prachtbeelden opleveren."
Kaeskoppenstad vindt zaterdag 27 en zondag 28 juni plaats in d'Oude Stad in Alkmaar. Zaterdag kunnen bezoekers zich van 14.00 tot 18.30 uur in het Alkmaar van de 16e eeuw wanen, terwijl men zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht kan in Kaeskoppenstad. Een entreebewijs kost online € 3,00 voor beide routes. Tijdens het evenement kost een entreebewijs € 4,00 bij de Roode toren. Zie voor meer informatie: www.kaeskoppenstad.nl