Studenten InHolland brengen 100% biologisch glasreiniger op de markt

Onderwijs
Studenten InHolland brengen 100% biologisch schoonmaakmiddel op de markt. v.l.n.r. Valentijn Knipmeijer, Roy de Mooij en Coen Kuipers.
Studenten InHolland brengen 100% biologisch schoonmaakmiddel op de markt. v.l.n.r. Valentijn Knipmeijer, Roy de Mooij en Coen Kuipers. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Het moest van school, dat staat buiten kijf, maar dat betekent niet dat de vijf studenten van InHolland niet hun uiterste best deden om voor de minor Innoveren en Ondernemen met een 100% biologisch schoonmaakconcentraat te komen. Het product heet Citroenglans en is te bestellen via www.citroenglans.nl.

Door Roxanne Borgman

Citroenglans in ontwikkeld door Valentijn Knipmeijer, Roy de Mooij, Coen Kuipers, Reks van der Heijden en Seb Bakkum, die samen de minor Innoveren en Ondernemen volgen aan Hogeschool InHolland te Alkmaar. Alle vijf volgen ze een opleiding waarin ondernemerschap een onderdeel is.

Van idee tot product

Voor de minor moesten ze een product ontwikkelen én op de markt brengen. Daarbij moest het ook duurzaam zijn. Het hele proces van idee tot innovatief eindproduct sprak de studenten wel aan. “Je leert niet alleen uit een boek”, zegt Roy over de minor. “Tijdens de opleiding poets je elke keer naar een idee toe, maar je voert het nooit uit. Bij deze minor doen we dat wel en dat wordt ook benadrukt. Je gaat echt de verkoopfase in en dat vind ik leuk. Zo leer je uit de praktijk.” Valentijn, zelf afkomstig uit een ondernemersfamilie, wilde vooral zelf ondervinden of het ondernemerschap bij hem past. En deze minor, zo vertelt hij, staat hoog aangeschreven.

Tweedekanscitroenen

Het milieu vinden de studenten belangrijk. Het is een vanzelfsprekendheid, zo vinden zij, dat je in deze tijd waarin het klimaat onder druk staat, rekening houdt met het milieu. Het product is dan ook 100% biologisch en bestaat uit ‘afgekeurde’ citroenschillen. “Deze citroenen zijn bijvoorbeeld niet mooi genoeg en kunnen daarom niet worden verkocht in de supermarkt”, vertelt Roy. In plaats van de citroenen te verwerken tot afval, worden ze gebruikt voor Citroenglans.

“Het mooie aan het product vind ik ook dat het veilig is voor mens en natuur”, vertelt Valentijn. “Als een kind het per ongeluk opdrinkt is er niets aan de hand. Het smaakt alleen heel zuur.”


Citroenglans is gemaakt van ‘afgekeurde’ citroenschillen. - aangeleverd

Water

Het product bevat daarnaast geen water. “De meeste schoonmaakproducten bestaan voor 90 tot 95% uit water en dat is ongelooflijk zonde als je je bedenkt dat het water in Nederland gewoon uit de kraan komt”, vertelt Roy. De transportkosten voor schoonmaakmiddelen zijn dan ook hoog. Er zijn zo’n 250.000 vrachtwagens nodig om 1200 schoonmaakflessen van 1 liter te vervoeren. Dit is zo’n 3 miljoen liter schoonmaakmiddel en 2,6 miljoen liter water. Citroenglans bestaat dan ook uit puur concentraat dat je via een lege flacon kunt vullen met water uit de kraan en is goed zo’n 33 gevulde flessen Citroenglans.

Goed doel

Met de verkoop van het product geven de studenten 1 euro per verkochte flacon aan Stichting Ikwambe. De stichting zorgt ervoor dat er in de dorpen Ikwambe en Nangonji in het Centraal-Oosten van Tanzania toegang is tot schoon drinkwater. Roy: “Waar water in Nederland vanzelfsprekend is, is dat niet overal zo. Daar willen we mensen ook over laten nadenken.”