WK 2022: alle ballen op de kont van Louis

Oranje
Louis van Gaal moet Oranje weer naar grote hoogte stuwen.
Louis van Gaal moet Oranje weer naar grote hoogte stuwen. (Foto: ANP/Maurice van Steen)

Oranje gaat als gevaarlijke outsider naar het WK 2022 in het verfoeide Qatar. Nederland heeft verdedigers van wereldklasse, prima middenvelders en aalgladde snelle spitsen. Het is bovenal een hecht team. Allemaal hartstikke mooi, maar in de woestijn rond Doha zal Oranje vooral mikken op Louis. Op zijn tactische vondsten, teambuilding, charisma en gouden pik, maar vooral op zijn achterwerk. Alle ballen moeten op de kont van Van Gaal, want daar heeft hij het geluk aan hangen.

Door Raymond Kool

Een balletje slaan op een zonovergoten golfbaan en genieten van een urenlange lunch aan zijn geliefde Algarve. Pensionado Louis van Gaal heeft een actieve rol in de voetbalwereld opgegeven voor een rustig en heerlijk leventje. Hij solliciteerde in 2020 nog een keertje openlijk naar het bondscoachschap toen Ronald Koeman naar Barcelona vertrok, maar de KNVB koos voor Frank de Boer. Als die met Oranje op het EK roemloos ten onder gaat tegen Tsjechië kloppen de bobo’s toch nog maar eens op de deur van de man die Nederland in 2014 naar het brons op het WK in Brazilië loodste. 

‘Ik heb het geluk altijd aan mijn kont hangen’

- Louis van Gaal

De altijd van zelfverzekerdheid overlopende Louis vindt het zelf ook wel logisch dat ze bij hem uitkomen, want andere coaches van zijn kaliber zijn op dat moment niet voorhanden.
Het merendeel van voetbalminnend Nederland juicht het besluit van de KNVB toe. Oranje staat er in de WK-kwalificatie niet heel rooskleurig voor en als iemand de ploeg uit het slop kan trekken is het de eigengereide, maar altijd eerlijke Louis wel. Zijn start met een gelijkspel tegen concurrent Noorwegen lijkt al meteen catastrofaal, maar als koploper Turkije die avond ook punten morst tegen Montenegro kan de kersverse bondscoach toch nog lachen. “Je weet toch dat ik het geluk altijd aan mijn kont heb hangen’’, grapt hij tijdens de persconferentie.


In Qatar zal Louis zonder twijfel niet de beste spelers, maar wél het beste team op het veld brengen. Beeld: Adobe Stock

Het succes van Van Gaal 

De successen van de Amsterdammer zijn natuurlijk niet alleen toe te schijven aan zijn achterwerk. Hij is een meester in het smeden van een team. De individuele spelers van dit Oranje zijn bij elkaar opgeteld geen wereldtop, maar als team kunnen zij van iedereen winnen. Van Gaal zit tegen Noorwegen nog wel vast in het 4-3-3-systeem van zijn voorganger, maar ondanks de sporadische trainingstijd die hij heeft met zijn groep weet hij het 5-3-2-systeem, waarmee hij in Brazilië zijn grootste voetbalsucces haalde, erin te slijten.

Meesterzet

Op weg naar die fraaie derde plek in Brazilië laveerde Van Gaal zijn ploeg met tactische meesterzetten, gouden wissels en het nodige geluk met het speelschema naar een nooit verwacht succes. Arjen Robben vroeg zich toen al af of de bondscoach wellicht een ‘gouden pik’ heeft, maar daar had zijn vrouw Truus het volgens Van Gaal nog nooit over gehad. Dat het geluk in Zuid-Amerika goed gedijde aan zijn kont beaamde hij wel. “Het was een mirakel’’, stelde hij achteraf. Nu is Oranje onder zijn hernieuwde leiding nog ongeslagen. Tien zeges en drie gelijke spelen noteert hij met zijn manschappen na het EK-echec. Nog een overwinning en Louis is de meest succesvolle bondscoach ooit. 

De enige man die Oranje kan laten stunten in de zandbak van Qatar

Als je de uitschakeling door strafschoppen tegen Argentinië in 2014 niet als echte nederlaag telt, is Van Gaal met Oranje al 32 duels ongeslagen. Zijn laatste verlies als bondscoach dateert van 1 september 2001. Oranje ging die dag onderuit in en tegen Ierland en miste het WK in Japan en Zuid-Korea. Met zijn ongekende succescijfers onderstreept de 71-jarige Louis dat hij zoals gewoonlijk gelijk heeft. Hij is de enige juiste man om dit Oranje te laten stunten in de zandbak van Qatar. Als positivo heeft hij er geloof in. Van Gaal geniet elke dag met Oranje van de professionaliteit van zijn spelers, die zeer gedisciplineerd zijn. Dat past in het straatje van de strenge, maar menselijke bondscoach. 

Voorspelling WK Qatar 2022

In Qatar zal hij niet de beste spelers, maar wél het beste team op het veld brengen. De loting met gastland Qatar uit de pot met groepshoofden voorspelde Louis een dag eerder al. De groepsfase moet Oranje met Louis aan het hoofd weinig problemen bezorgen en in de knock-outfase is alles mogelijk. Dat heeft Van Gaal al dubbel en dwars bewezen.