Spanje jaagt met piepjonge Pedri op wereldtitel WK

Oranje
Pedri wordt op het WK 20 jaar en wil Spanje naar de wereldtitel leiden.
Pedri wordt op het WK 20 jaar en wil Spanje naar de wereldtitel leiden. (Foto: Adidas)

Frenkie de Jong is niet de enige bij Barcelona die voetbal nog steeds als een leuk spelletje beschouwt. Ook bij zijn middenveldcollega Pedri spat het speelplezier er vanaf. “Als je het leuk vindt, gaat het beter”, aldus de Spaanse jongeling die op het WK in Qatar zijn 20ste verjaardag viert én met de nationale ploeg een gooi doet naar een tweede wereldtitel.

Pedro González López wordt geboren op de Canarische eilanden. Als kind doet hij de meeste dingen al zonder na denken. Als voetballer profiteert hij optimaal van deze karaktereigenschap, die hij combineert met snelheid, een uitstekend gevoel voor positiekeuze en technische vaardigheid. “Eerlijk gezegd heb ik op het veld helemaal geen tijd om na te denken, ik doe bijna alles instinctief”, vertelt hij aan de Spaanse media.

De nieuwe Iniesta

Op 17-jarige leeftijd laat Ronald Koeman hem debuteren bij Barça en al snel is Pedri een vaste waarde in Catalonië en het Spaanse nationale elftal. Op het EK van vorig jaar schittert hij als Benjamin van de ploeg en krijgt van de UEFA een plekje in het EK-sterrenteam. In eigen land wordt Pedri vaak vergeleken met Iniesta, de begenadigde middenvelder die Spanje ten koste van Oranje in 2010 naar de wereldtitel schiet. 

Als underdog naar Qatar

Heel Spanje verwacht dat onder aanvoering van Pedri en zijn nog jongere Barcelona-maatje Gavi de ploeg voor niets minder dan de titel gaat. Of de nog piepjonge aanvallende middenvelder dit WK inderdaad al met een Spaanse wereldtitel in de voetsporen van Iniesta gaat treden, gaan we zien. Zelf vindt de altijd kalme Canario het een voordeel dat Brazilië en Argentinië als de grote favorieten worden beschouwd. Dat houdt zijn Spanje lekker in de luwte. “Ik ga graag als underdog naar Qatar. Misschien verwachten mensen niet zoveel van ons, maar diep vanbinnen zien wij ons zelf wel degelijk als kanshebber.”