Mr. Evert Hoekstra.
Mr. Evert Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

Optimisme

Partnerbijdrage

Toen mij werd gevraagd om een column te schrijven voor de kersteditie van Rodi, kwamen er uiteraard meteen allerlei ‘kerstgedachten’ bij mij los. ‘Kerstmis’, het feest van familie, gezelligheid, liefde, geven. En voor de gelovigen onder ons: het feest van de geboorte van Jezus, hoop, de blik naar de toekomst gericht. Een positief en vooral optimistisch feest. Dus zegde ik met graagte toe om een bijdrage te leveren. Zeker ook in deze tijd, nu het Coronavirus ‘ons Nederlanders’ (en ver daarbuiten) inmiddels al ruim 9 maanden in een ‘pessimistische greep’ heeft. 

Gelukkig lijkt het einde van de Corona-misère in zicht nu een intensief vaccinatieprogramma gepland staat voor de eerste maanden van 2021. Dat geeft in ieder geval aanleiding voor voorzichtig optimisme. Je kunt het haast niet voorstellen; een maatschappij zonder de beperkingen die samenhangen met het Coronavirus. En toch zal dit ‘oude normaal’ ooit wel weer het ‘nieuwe normaal’ worden. En misschien nog wel sneller dan verwacht. 

Wat vervolgens zal resteren, zullen de puinhopen zijn na ruim een jaar Corona. Inmiddels is al een behoorlijk emotioneel, sociaalpsychologisch en vooral ook economisch slagveld aangericht, en dat zal naar verwachting alleen maar toenemen de komende maanden. Gelukkig - en dat voelt overigens ook wel enigszins ongemakkelijk - hebben wij op ons advocatenkantoor tot nu toe weinig gemerkt van deze economische impact. Integendeel, het was het afgelopen jaar zelfs drukker dan ooit tevoren. En dan vooral met positieve, niet Coronacrisis-gerelateerde zaken, zoals overnames, fusies, samenwerkingscontracten opstellen, franchiseformules opzetten, etc. Wij groeiden dus ‘tegen de stroom in’, wat tevens resulteerde in de opening van 2 nieuwe vestigingen op Rotterdam-Airport en in Utrecht naast onze al bestaande vestigingen in Alkmaar en Amsterdam. 

Uiteraard realiseer ik mij terdege dat ik tot de bevoorrechte (beperkte) groep ondernemers behoor, die het afgelopen jaar zelfs beter presteerde dan het jaar ervoor. Dit, terwijl er tegelijkertijd een groot aantal ondernemers is dat helaas anders moet constateren. Horecaondernemers, ondernemers in de evenementenbranche, etc.; veel van hen zullen misschien zelfs wel voor het einde van dit jaar hun deuren moeten sluiten of hebben daartoe inmiddels al besloten. Een hard gelag, zeker ook nu het Coronavirus een volkomen van buitenaf komende omstandigheid is geweest. Men stond gewoon machteloos. Deze machteloosheid werd alleen maar versterkt door het zwalkende beleid en het zwalkende optreden van de overheid. Want het zal je maar gebeuren; als horecaondernemer de deuren moeten sluiten omdat ministers Rutte en De Jonge dat gewoonweg aan jou opdragen. En tegelijkertijd lijdzaam moeten toezien dat bouwmarkten, tuincentra, etc. ‘gewoon’ kunnen openblijven. 

Het jaar 2020 zal dan ook waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van ‘het onbegrip’. Onbegrip, dat er ‘zomaar’ een Coronavirus om de hoek kwam kijken dat het maatschappelijk bestel volledig ‘op z’n kop’ zette. Onbegrip ook, dat de overheid aanvankelijk zo laks en apathisch met deze slechte tijding leek om te gaan om vervolgens ‘zwalkend als een dronkenman’ steeds maar weer nieuwe, andere, vaak tegenstrijdige en onbegrijpelijke maatregelen af te kondigen. Telkens maar weer hopende dat dit het tij wellicht zou gaan keren. Maar dat deed het niet. Allesbehalve. 

Dus zijn nu alle ogen gericht op het vaccin. Nogmaals, dat geeft zeker aanleiding tot optimisme. En dat moét ook, vooral in deze tijd. Ik zei het al; Kerstmis is een feest van hoop, de blik naar de toekomst. Een feest van positief, realistisch optimisme. 

Optimisme gaat over het zien van mogelijkheden zonder de realiteit te ontkennen”. 

En zo is het! De realiteit van de afgelopen 9 maanden valt nu eenmaal niet te ontkennen. En dat geldt ook voor de ellende, het verdriet en (soms) de wanhoop die daarmee gepaard gingen. 

Maar gelukkig zijn er ook weer mogelijkheden waar te nemen. En lijkt er voor veel mensen een einde te kunnen komen aan deze zwarte bladzijde. Er liggen weer blanco bladzijden in het verschiet, klaar om beschreven te worden. Nieuwe kansen en uitdagingen. Mijn kerstwens is dan ook dat ik voor een ieder hoop, in het bijzonder de getroffen ondernemers, dat hij/zij in 2021 vooral weer mooie, blijde, positieve en succesvolle verhalen aan dat spreekwoordelijke papier kan toevertrouwen. Samen werken aan een economisch herstel. En dat we weer samen de straat op kunnen gaan, winkelen, uit eten gaan, op vakantie gaan, gezellig erop uit. 

Een optimistische kerstgroet, en een gezond en positief 2021.

Mr. Evert Hoekstra 

Advocaat/Partner

CKH Advocaten

Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Kennemerwaard: 'Het gebruik van boeken is een middel, niet een doel op zich' Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Witry als lichtend voorbeeld Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Huys Auerhaen: een museum vol interieurschatten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding verkeersplein rotonde Kooimeer 112-nieuws 1 feb, 14:21
Afbeelding
Peter Swidde in Kruithuisje Algemeen 1 feb, 13:40
Afbeelding
Fikse boetes moet drugsdealers afschrikken Algemeen 1 feb, 12:54
Afbeelding
Beschermde status voor Oostwijk Algemeen 1 feb, 11:15
Afbeelding
Flexibiliteit om pieken in opvang aan te kunnen Algemeen 1 feb, 11:02
Afbeelding
Alkmaar City Run by night: rennen en swingen Algemeen 31 jan, 16:36
Afbeelding
Hermes Ahmadi in De Groene Zwaan Algemeen 31 jan, 16:21
Afbeelding
Automobiliste schept jongen op elektrische step 112-nieuws 31 jan, 15:27
Afbeelding
Donatie van € 8.063 voor Jeugdfonds Algemeen 31 jan, 10:08