"Ons doel is dat iemand zo snel én goed als mogelijk zelfstandig op eigen benen kan staan."
"Ons doel is dat iemand zo snel én goed als mogelijk zelfstandig op eigen benen kan staan." (Foto: aangeleverd)

‘Afgezonderd voelen hoeft hier niet’

Partnerbijdrage

ALKMAAR - ‘’Mensen het vertrouwen én de tools geven’’, dat is het motto van directeur Aristoteles Noutsis van De Heeren van Zorg, een organisatie opgericht in 2008 om beter passende zorg te bieden voor mensen met autisme. De Heeren van Zorg richt zich op begeleiding van (jong)volwassenen bij wie het zelfstandig functioneren bemoeilijkt wordt door een aan autisme verwante stoornis (ASS), in combinatie met een gemiddelde intelligentie. Verspreid over Noord-Holland zijn diverse geschikte woningen te vinden, getransformeerd tot woonvoorzieningen. Alkmaar is de volgende bestemming. Aristoteles: ‘’Nu bieden we daar alleen thuiszorg, maar we houden onze ogen open voor een geschikte locatie binnen de gemeente.’’

Aristoteles, bevlogen en betrokken vanaf het eerste uur, legt uit waarom het bestaan van zijn creatieve zorgorganisatie zo belangrijk is. ‘’We begonnen ooit aan de keukentafel in Haarlem met z’n vieren, dat was in 2008. We kwamen tot de conclusie dat de reguliere zorg voor deze specifieke doelgroep niet goed aansloot. Ons doel is dat iemand zo snel én goed als mogelijk zelfstandig op eigen benen kan staan. Daar zijn we goed in.”

We hebben inmiddels ruim tachtig mensen in dienst en zijn op meerdere locaties actief om efficiënte en gepaste zorg te verlenen. Wat we concreet doen? Wij laten mensen thuis of via ambulante zorg serieus toewerken naar zelfstandigheid. Vaak zitten deuren dicht en trajecten duren lang. Wij bieden extra trainingen via onze academie. We bieden de juiste tools, doen groepsactiviteiten en geven zelfvertrouwen met als doel de jongvolwassenen in hun eigen kracht te zetten.’’

Project Alkmaar

Over bevlogen gesproken: inmiddels schuift de coördinerende begeleidster Isa Staiger aan bij het gesprek. Zij neemt ‘locatieAlkmaar’ onder haar hoede. Autisme is een terugkerend thema in haar leven. Door een familielid met de diagnose Asperger heft zij van jongs af aan veel geleerd en van dichtbij meegemaakt. Vanuit hier heeft zij de stap genomen om toegepaste psychologie te gaan studeren om ook meer theoretische kennis op te bouwen. “Het is mijn motivatie om mijn praktische en theoretische kennis in te zetten om deze doelgroep te helpen, om dan te zien dat iemand stappen zet is het grootste cadeau in dit verhaal, daar doe ik het voor.” 

Lees verder na de foto


Beeld: aangeleverd

“Wij ondersteunen en begeleiden op een individueel aangepaste manier om de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen te versterken/verhogen. Individuele begeleiding aan huis, in het park, op het strand of op onze locatie, alles is mogelijk en dat maakt het ook zo leuk afwisselend. Naast individuele zorg bieden wij uiteraard ook groepszorg aan en organiseren wij leuke afwisselende activiteiten. Iedereen moet zich bij ons welkom voelen.” 

Gouden tip

De Heeren van Zorg heeft meerdere woningen, verspreid over Noord-Holland. Deze variëren van een fort en kerk tot een oude boerderij. Heb jij een gouden tip voor De Heeren van Zorg, omgeving Alkmaar voor een woonproject? Neem dan contact op met de organisatie. Zo kan Isa de locatie uitbreiden en een thuisbasis creëren als leervoorziening, waar jongvolwassenen vaardigheden ontwikkelen om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Het doel van De Heeren van Zorg is mensen te ondersteunen zodat ze op hun eigen manier zelfstandig kunnen functioneren. Samen met alle betrokkenen werken ze toe naar een situatie waarin we elkaar niet ‘onnodig nodig’ hebben.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hoe hangt de vlag erbij? Algemeen 29 sep, 15:36
Afbeelding
Geen duurzame aanpak schimmelflats Hoefplan Algemeen 29 sep, 15:06
Afbeelding
Minibieb voor meer leesplezier Algemeen 29 sep, 15:01
Afbeelding
Huisarts Kees Koolbergen stopt na 37 jaar Algemeen 29 sep, 14:38
Afbeelding
Reanimatie na ernstig ongeval op de A9 bij Velsen-Zuid 112-nieuws 29 sep, 14:04
Afbeelding
Weekend Nationale Egeltelling succesvol Algemeen 29 sep, 13:08
Afbeelding
Falkenburg en De Vogel over trainer zijn: “Als speler meer met details bezig” Algemeen 29 sep, 11:37
Afbeelding
Karlsson: ‘Fijn om terug te zijn’ Algemeen 29 sep, 11:08
Afbeelding
Bestelbus verliest aanhanger op Hoeverweg 112-nieuws 29 sep, 09:59
Afbeelding
Honderden Alkmaarders gewapend met afvalgrijpers Algemeen 29 sep, 09:51
Afbeelding
Alkmaarder wint fotowedstrijd MijnBesteDroneshot Algemeen 29 sep, 09:07
Afbeelding
Herfstmarkt bij Hortus Alkmaar Algemeen 28 sep, 15:01
Afbeelding
Gekantelde veevervoer-vrachtwagen 112-nieuws 28 sep, 12:53
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief