De digitale nalatenschap: online blijf je leven

Partnerbijdrage
Wat gebeurt er met onze digitale nalatenschap?
Wat gebeurt er met onze digitale nalatenschap? (Foto: Aangeleverd)

Tegenwoordig kunnen wij ons leven niet meer voorstellen zonder de aanwezigheid van het internet. In de afgelopen decennia heeft de digitale technologie ons leven aanzienlijk veranderd. We delen ons dagelijks leven op sociale media, sturen elkaar e-mails en Whatsapp berichten en ook onze financiën zijn online toegankelijk. Wanneer we komen te overlijden erven onze nabestaanden vaak alle bezittingen, maar wat gebeurt er met onze digitale nalatenschap?

De wet spreekt (nog?) niet over een digitale nalatenschap en er bestaan daarom ook nog geen specifieke regels over de afwikkeling. Daarom is het belangrijk om ook uw digitale nalatenschap te regelen voor het overlijden. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat u na de dood niet online blijft voortbestaan.

Bij de notaris kan een social media testament worden gemaakt of een digitale kluis. Hierin kun je vastleggen welke profielen je hebt, wat de gebruikersnamen en wachtwoorden zijn, maar ook wat er na jouw overlijden moet gebeuren met al deze verschillende platformen en pagina’s. Je kunt ook een online executeur benoemen. Deze is gespecialiseerd in het afhandelen van de digitale nalatenschap en maakt daarbij gebruik van een social media testament of een digitale kluis.

Op veel platformen kan je instellen wat er na jouw overlijden met jouw account gebeurt. Bij Facebook kan er een contactpersoon worden benoemd. Nabestaanden hebben vaak de mogelijkheid om een account van een overledene te verwijderen, maar daarvoor wordt wel nader bewijs van het overlijden verlangd.

Ook kan je zelf een lijst bijhouden van alle sites waar je een profiel of een account hebt. Bewaar dit wel op een veilige plek die wel gemakkelijk te vinden is voor jouw nabestaande. Dit is uiteraard wel de minst veilige manier en geeft de minste zekerheid.

Wanneer je jouw digitale nalatenschap regelt scheelt dit een hoop werk voor jouw nabestaanden. Er hoeft dan niet uitgezocht te worden welke accounts er zijn en er zijn geen ingewikkelde procedures om een account te verwijderen of toegang te krijgen. Let op dat de gegevens die je opneemt in een social media testament of digitale kluis wel up-to-date blijven. Door bovenstaande methodes kan je zelf bepalen hoe en of je online blijft voortbestaan.

Astrid Lof - Schipper en Lof Advocaten