Alkmaarse klimaatactivisten bij Krimp de Luchtvaartprotest op Schiphol

Politiek
Alkmaarse Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens.
Alkmaarse Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Zaterdag 5 november verzamelden honderden demonstranten zich bij de ingang van Schiphol Plaza om een forse krimp van het aantal vluchten te eisen. Vanaf Plaza liepen de activisten van het Krimp de Luchtvaartprotest in een mars naar het bouwterrein waar een nieuwe terminal van Schiphol moet komen. De demonstratie werd georganiseerd door Platform Vliegoverlast Amsterdam en Milieudefensie. “Krimp de luchtvaart: het roer moet om,” zo was de boodschap van de demonstranten en aangesloten organisaties zoals Operatie Klimaatgroep Schiphol, Milieudefensie, GroenLinks, prof. dr. Fulco van der Veen, FossielvrijNL, Partij voor de Dieren en Reclame Fossielvrij. Ook Alkmaarse klimaatactivisten en Klimaatburgmeester Wiebe van Erkelens waren aanwezig.

Ook in Alkmaar overlast van vliegtuigen

“Veel problemen komen voort uit het egoïstische méér- méér- méér en groter-groter-groter,” herinnert de Alkmaarse Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens het verhaal van diverse sprekers. “En dat gaat simpelweg niet meer,” beaamt hij. “De ruimte is op. De grondstoffen zijn op. De energie is op. Het schone water is op. De schone lucht is op. De natuur is op. Het moet minder. Consuminderen. Iets soberder én meer genieten van wat er wel is. Het kleine waarderen.” 

 ’Het roer moet om’

De demonstratie bij Schiphol moet onder andere duidelijk maken hoe vervuilend de luchtvaart is, dat er een beperking moet komen op het aantal jaarlijkse vliegbewegingen, dat vliegen zwaarder belast moet worden en dat er afgezien moet worden van de opening van nieuwe vliegvelden. Wiebe: “Hoe decadent is dan een privévliegtuig? Hoe onnodig zijn al die vliegtuigen die feitelijk niets te zoeken hebben op Schiphol? Het vliegtuig van een enkeling verknalt de rust, ruimte, grondstoffen, energie, water, lucht en natuur, oftewel het leven van iedereen.”

Vreedzaam protest

Nadat de demonstranten terugkwamen bij Schiphol Plaza kwam het nieuws dat klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion zich vast hadden geketend aan privévliegtuigen om te voorkomen dat dat deze konden opstijgen. Ze waren met ladders over de hekken geklommen of door de omheining gebroken. Er werden zo’n 200 klimaatactivisten gearresteerd. De demonstratie van Krimp de Luchtvaart was anders dan die van Greenpeace en Extinction Rebellion wél goedgekeurd door de gemeente Haarlemmermeer. Hoewel de demonstranten van het Krimp de Luchtvaartprotest een andere manier van actievoeren hanteren, konden Greenpeace en Extinction Rebellion op steun van de demonstranten rekenen in de vorm van luid gejuich.

Zorgen in Alkmaar

De Alkmaarse Julia en Zara waren ook aanwezig bij de demonstratie. “Het roer moet om. Op Schiphol, bij Tata Steel, in de landbouw. En ook in Alkmaar,” vinden zij. “Niet morgen, maar vandaag. Ook in Alkmaar hebben we overlast van vliegtuigen. En ook in Alkmaar voeren we discussies over bouwen en stikstof, maar wordt er geen discussie gevoerd hoe we de milieuproblemen écht gaan oplossen. Dat we stoppen met de productie en consumptie die ten koste gaat van de leefomgeving van iedereen.” Hun motivatie om bij het protest aanwezig te zijn komt voort uit het gemis aan urgentie en de bezorgdheid voor de toekomst van hunzelf, anderen en die van hun kinderen. Wat zij graag willen? “Dat het roer omgaat. Vandaag. Alsjeblieft.”

GroenLinks bij protest Krimp de Luchtvaart.