Uitslag Provinciale Staten 2023: BBB knalt ook in Alkmaar naar koppositie

Politiek
BBB knalt ook in Alkmaar naar de koppositie.
BBB knalt ook in Alkmaar naar de koppositie. (Foto: NOS)

ALKMAAR - De BoerBurgerBeweging (BBB) knalt - net als in veel andere gemeenten - ook in Alkmaar naar de koppositie en lijkt de grootste partij in Provinciale Staten van Noord-Holland te worden. Volgens de exitpoll van de NOS heeft de nieuwkomer zo’n 15 procent van de stemmen gekregen. De VVD verliest licht en lijkt met 11,4 procent de tweede partij te worden. GroenLinks en de PvdA staan met resprectievelijk 11,3 en 11 procent op de derde en vierde plek. Dat de BBB ook in Alkmaar naar de eerste plek knalt, is mogelijk ook veroorzaakt door inwoners van de buitengebieden Graft-De Rijp en de Schermer, waar veel boeren wonen en werken.

Burgemester Anja Schouten stemde woensdagochtend ‘gewoon’ zoals we haar kennen: glimlachend en vrolijk. Ondanks de bestuurlijke chaos na het vallen van de coalitie en het college. In wijkcentrum Thuis stemde ze voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Donderdag 16 maart om 9.00 uur was er een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau (GSB) om de verkiezingsuitslagen van Provinciale Staten- en Waterschap vast te stellen. 

Burgemeester Anja Schouten stemde woensdag zoals we haar kennen: glimlachend en vrolijk. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Landelijk boekte BBB een monsterzege tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Net als de combinatie PvdA/GroenLinks behaalde de BBB vooralsnog 15 zetels in de Eerste Kamer. De definitieve zetelverdeling van de Eerste Kamer zal op 30 mei bekend worden gemaakt (als de Statenleden stemmen voor de Eerste Kamer).

Burgemeester Anja Schouten stemt 'gewoon' met een glimlach.