’Het was een afschuwelijke keuze’

Politiek
Simone Meijnen, fractievoorzitter D66.
Simone Meijnen, fractievoorzitter D66. (Foto: archief)

ALKMAAR - Na de emotionele raadsvergadering van maandagavond 13 maart ziet het politieke landschap in Alkmaar er compleet anders uit. De coalitie knalde uit elkaar, net als het college. Alle wethouders moesten vertrekken, door een motie van D66 die door nagenoeg alle oppositiepartijen en BAS (die een week eerder uit de coalitie stapte) werd gesteund. Fractievoorzitter Simone Meijnen kreeg veel kritiek, vooral omdat D66 ook vóór de opvang van asielzoekers is en onder meer dit dossier door haar optreden flinke vertraging oploopt.


Fractievoorzitter D66 Simone Meijnen hoopt op een nieuwe start

“Het was een afschuwelijke keuze en heb een vreselijke week achter de rug”, laat Meijnen in een reactie weten. “We zijn na het uitstappen van BAS ook gaan nadenken of we konden leven met een minderheidscoalitie en of alsnog aanhaken een optie was, maar we willen een nieuwe en goede start maken. Dat is het beste voor de gemeente en kiezers. Waarom de wethouders niet demissionair aan konden blijven tot er een nieuwe coalitie is? De gesprekken en onderhandelingen waren dan ook gevoerd in een gespannen sfeer en dus was het volgens ons beter om de pleister er in één keer af te trekken en opnieuw beginnen. Natuurlijk is dat lastig. Er zijn helemaal geen winnaars, maar het is noodzakelijk om met een schone lei te beginnen. Snap dat er boosheid is en ik hoop dat die plaatsmaakt voor bereidheid om samen verder te gaan. We zijn als D66 nog steeds vóór de komst van een Centrale Opvanglocatie (COL) in Alkmaar. Dat staat ook gewoon in ons programma en daar blijven we bij. Ook tijdens de nieuwe gesprekken zetten we daar dus op in. Er zijn gewoon nog teveel onduidelijkheden over de komst van zo’n COL; de businesscase is er nog niet maar komt er wel aan. Op korte termijn houden we een ledenvergadering waarin we onze beweegredenen toelichten.”

Kritiek

De fracties van GroenLinks, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, SP en ChristenUnie hebben stevige kritiek op het handelen van D66 en laten in een gezamenlijk statement weten dat dit ‘een onbehoorlijke manier van politiek bedrijven is’. Verder vinden de partijen dat ‘de gemeente tot stilstand komt, lopende dossiers worden stopgezet, een werkend stadsbestuur wordt uitgeschakeld.’ Er is ook kritiek vanuit eigen gelederen van D66. Oud-wethouder Nico Alsemgeest liet weten zijn eigen partij niet te kunnen volgen. Alsemgeest vindt dat Meijnen aangeeft steeds aan vóór een screeningslocatie te zijn, maar dat haar handelen dat tegenspreekt.

Bert Blase 

D66 Alkmaar heeft Bert Blase (waarnemend burgemeester Heerhugowaard 2017-2021) gevraagd de rol als verkenner in deze informatiefase op zich te nemen. “Daar hebben we alle vertrouwen in”, vervolgt Meijnen. De eerste gesprekken voert Blase vrijdag, zaterdag en maandag. Blase: 

“Ik streef ernaar om binnen drie weken de raad een advies te kunnen geven over ‘hoe nu verder’, zodat eind mei een nieuw college geïnstalleerd kan worden. Wat de uitdaging wordt? Om uit de gewoonte van het oud zeer te stappen. En die onderlinge verschillen moeten juist leiden tot de beste oplossing. Tegenstellingen moeten niet verlammend werken. Daar ga ik me voor inzetten vanuit een onafhankelijke positie.”