Op zoek naar ‘een brede coalitie’

Politiek
Bert Blase - hier op archiefbeeld - begint komend weekend aan de tweede ronde gesprekken.
Bert Blase - hier op archiefbeeld - begint komend weekend aan de tweede ronde gesprekken. (Foto: AG Heeremans Photography)

ALKMAAR - Bert Blase (waarnemend burgemeester Heerhugowaard 2017-2021) die namens D66 verkenningsgesprekken voert heeft de eerste ronde gesprekken met de partijen gehad, maar heeft zeker nog een tweede ronde nodig om tot ‘een brede coalitie’ te komen. Die gesprekken staan komend weekend gepland. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag, maar Blase heeft goede hoop. “Er zullen partijen in beweging moeten komen.”

Blase heeft het gevoel dat het overbrugbare verschillen zijn, maar geeft aan niemand te kunnen dwingen. “Mij is gevraagd op zoek te gaan naar een brede coalitie en die probeer ik te vinden. Daarbij kijk ik naar de inhoud van de partijen, de bestuursstijl en de samenstelling van het college. Die moeten op elkaar aansluiten. Als ik die coalitie niet kan smeden, meld ik dat aan de raad. Een smallere coalitie behoort dan ook tot de mogelijkheden, maar dat was niet de opdracht die ik meekreeg. Na komend weekend weten we meer welke kant het opgaat.” Rigo Wijdogen, fractievoorzitter van de SP en woordvoerder namens de voormalige coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en SP wil het liefst de stad besturen met de oude coalitie én D66. “Dat is op basis van de inhoud het makkelijkst en het meest logisch. Natuurlijk zullen we punten moeten bespreken, maar daar komen we wel uit. De basis is dan solide, maar die optie is Blase niet aan het onderzoeken en kijkt vooral naar andere samenstellingen met een aantal rechtse partijen. Dat sluit echt niet eenvoudig op elkaar aan en dan komen veel belangrijke onderwerpen stil te liggen. Asielzaken bijvoorbeeld. En als er partijen zijn die geen Centrale Opvanglocatie (COL) willen, maar wél een Asielzoekerscentrum (AZC)? Dan ben je zomaar weer een jaar verder. Wat de uitkomst wordt? Ik durf het echt niet te zeggen, we wachten dit weekend af.” John van der Rhee, fractievoorzitter VVD Alkmaar, hoopt vooral dat er snel een nieuwe coalitie komt om de stad weer te besturen. “Dat is voor mij het belangrijkste. In welke samenstelling? Ik denk dat alle partijen water bij de wijn moeten doen. Of het inhoudelijk ingewikkeld wordt als D’66 ‘over rechts’ zou gaan? Wat is rechts? In het verleden hebben we prima samengewerkt met de SP en de PvdA, dus zeg het maar. Het gaat erom dat er snel een coalitie komt die niet naar het verleden, maar naar de toekomst kijkt. Volgens mij hebben we een stad om te besturen, dus laten we dat doen.”