Oppositie komt met oppositieakkoord ‘Samen bruggen bouwen’

Politiek
Oppositie en coalitie willen samen vooruit.
Oppositie en coalitie willen samen vooruit. (Foto: Via Gemeente Alkmaar)

ALKMAAR – Voor de benoeming van wethouders en duiding van het coalitieakkoord, was afgelopen woensdag een extra raadsvergadering ingelast. De sfeer was gemoedelijk, ondanks de hier en daar kritische noten vanuit de oppositie. Partijen willen vooruit, samen, met respect, maar aan vertrouwen moet nog hard worden gewerkt, zo vinden vooral de oppositiepartijen.

Vertrouwen

‘Vertrouwen in Alkmaar - verschil mag er zijn’, dat is de titel van het nieuwe coalitieakkoord. “Een groot woord,” vond raadslid Katinka Kerssens (Pvda), “een woord met lef.” Het akkoord spreekt volgens het raadslid vooral over de bestuurscultuur tussen raad en inwoners, maar niet over de cultuur onderling, een cultuur waarin het vertrouwen in elkaar is geschaad. Ook het woord vertrouwen in combinatie met meer boa’s met wapenstokken en extra cameratoezicht rijmt volgens PvdA niet met de titel.

Oppositiepartijen PvdD en SP waren eveneens van mening dat het akkoord weinig vertrouwen toont in de burger. “Uitkering en diefstal worden tegelijkertijd gebruikt,” zei Kivilcim Pinar (PvdD). “Heb je het moeilijk? Heb je niets? Dan moet je tegenpresteren.” Wijdoogen viel over de repressieve maatregelen, het uitdelen van boetes, en vooral van het karige armoedebeleid. “Het gaat over tegenprestaties en werken. Iedereen moet werken, dat is het eindpunt. Er wordt vergeten dat er veel werkende armen zijn in doorwaaiwoningen die moeite hebben om hun energierekening te betalen, om rond te komen.”

Samen bruggen bouwen

De oppositiepartijen GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, PvdA, PvdD, ChristenUnie en SP kwamen dan ook met een oppositieakkoord, het Alkmaars Progressief Oppositieakkoord met als titel ‘Samen bruggen bouwen’. “GroenLinks wil ook echt op inhoud verder en verbinding maken. We willen vanuit oppositie positief en constructief verder, daarom presenteren we dit oppositieakkoord,” zei Maaike Kardinaal van GroenLinks. “We juichen het toe dat we gaan verbinden en we pakken de hand aan om samenwerking aan te gaan. Wij als oppositie willen dit laten zien. De coalitie kan ons akkoord meenemen in het maken van beleid.” Simone Meijnen van D66 omarmde het oppositieakkoord. “We zien veel overlap in de plannen.” Sasja Spek van SPA bedankte de oppositie voor hun inbreng. “We nemen het in consideratie.”

Asiel

Over de asielpijnpunten waren de coalitiepartijen duidelijk: in het verleden speelden er te veel emoties mee en waren er te weinig afspraken. “We hebben concessies moeten doen op basis van het verkiezingsprogramma,” zei Victor Kloos van OPA. “Het doet pijn dat te moeten opgeven, maar we hebben compromissen moeten sluiten. We houden ons aan de afspraken in het coalitieakkoord, niets meer en niets minder.”

Verschil mag er zijn

De oppositie zal daarnaast genoegen moeten nemen met een verlaging van sociale huurwoningen van 40% naar 15% en meer ruimte voor de auto. “Het hele STAP-principe, voetgangers en fietsers eerst, daarna auto, is weggehaald,” zei Pinar. Volgens Gosse Postma (CDA) moeten we af van het “utopie dat alles met de fiets kan worden gedaan.” Ben Bijl (BAS) is in ieder geval blij dat “we niet blijven hangen in al die chagrijn.” Het akkoord is fantastisch en prachtig, zo stelt Bijl, “en natuurlijk zijn er heikele punten. Maar dat blijft. Verschil mag er zijn.”

Het coalitie- én oppositieakkoord zijn te lezen via de website van de gemeente: hier lees je het coalitieakkoord en hier lees je het oppositieakkoord.