Geen spoed met armoedebeleid

Politiek
Fractievoorzitter Rigo Wijdoogen (SP)
Fractievoorzitter Rigo Wijdoogen (SP) (Foto: via raadsvergadering Alkmaar 25 mei 2023)

ALKMAAR – De coalitiepartijen stemden tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 mei tegen het voorstel van SP, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid om in het derde kwartaal van dit jaar met een gedegen armoedebeleid te komen. Te snel, vinden de coalitiepartijen.

Indiener van de motie, fractievoorzitter Rigo Wijdoogen van de SP, wil niet langer wachten. “Het armoedebeleid is te vaak uitgesteld vanwege organisatorische redenen, maar de armoede begint ernstig op te lopen. Er zijn meer dan een miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Ik wil het beleid in het derde kwartaal behandeld hebben.” 

Het armoedebeleid was in 2017 voor het laatste behandeld. Toen zag de wereld er nog anders uit. “Een biertje kostte toen nog 2 euro 50, nu 3,90,” herinnerde raadslid en mede-indiener Erwin Bromlewe van GroenLinks de aanwezigen in de zaal. “De kosten stijgen met 80% of meer terwijl het modale inkomen maar met 14% groeit.” Wijdoogen wil dat de urgentie wordt gevoeld en dat daarnaar wordt gehandeld: “Ik zie regelmatig mensen die heel erg in nood zitten en dan wil ik het niet opnieuw uitstellen. Mensen moeten zo snel mogelijk geholpen worden.”

Pieter Dijkman van de VVD wil eerst dat het college zich over de eigen bestuurlijke agenda gaat buigen. “We kunnen niet alles tegelijkertijd behandelen.” De indieners van het voorstel konden zich niet vinden in de terughoudendheid van coalitiepartijen en wethouder Robert te Beest omtrent het tijdspad. Katinka Kerssens van PvdA: “Er staat al een prachtig concept beleidskader armoede klaar van de vorige wethouder. Ik neem aan dat de coalitie het iets gaat aanpassen maar ik vertrouw erop dat het succesvol staand beleid overeind blijft en dat het zo snel mogelijk besproken wordt.”

Wethouder Te Beest zei toe om binnen twee weken met een memo te komen: “Waar staan we nu en wat kunnen we doen om dit zo snel mogelijk te regelen? Daar heb ik deze motie niet voor nodig.” Wijdoogen wilde toch weten of het derde kwartaal niet ruim genoeg was. “Ik heb niet gezegd dat het meteen in de eerste maand klaar moet zijn.” Te Beest had er geen vertrouwen in dat dat zou gaan lukken. “We moeten zorgvuldigheid in acht nemen en er komt ook een stukje participatie bij, er komt een informatiesessie, we moeten met elkaar in gesprek erover. Voordat zo’n stuk is vastgesteld inclusief datgene wat in het coalitieakkoord staat plus de input die u (de gemeenteraad, red.) nog gaat geven, daar willen we zorgvuldig de tijd voor nemen. Ik voel de urgentie in het tempo, maar ik kan niet duiden of het derde kwartaal haalbaar is.”

Dit was voor de coalitiepartijen voldoende om tegen te stemmen. “We willen geen overhaaste beslissingen nemen,” zei Sasja Spek van Senioren Partij Alkmaar. Boran Bilbal van BAS: “We willen een zorgvuldig beleid en de tijdsdruk van kwartaal drie vinden we niet fijn.” Het verbaasde raadslid Sarah Pesie van PvdD. “Ik vind het antwoord verbazingwekkend van zowel de wethouder als mijn collega’s hier in de zaal. Het hele plan ligt al klaar.”