Nieuwe huisvestingsverordening laat op zich wachten

Politiek
Alkmaar stemt noodgedwongen in met een tijdelijke huisvestingsverordening.
Alkmaar stemt noodgedwongen in met een tijdelijke huisvestingsverordening. (Foto: Via Gemeente Alkmaar)

ALKMAAR – Het was de bedoeling dat er op 1 juli een nieuwe huisvestingsverordening kon worden vastgesteld. Vanwege de val van het college bleef het dossier op de planken liggen. Hierdoor is Alkmaar noodgedwongen om in te stemmen met de tijdelijke verlening van een oude verordening. Van ingewikkelde en tijdelijke constructies wilde de Commissie Ruimte afgelopen dinsdag niets weten.

Een huisvestingsverordening is belangrijk om zaken te regelen als huisvestingsindicaties, urgenties en vergunningen voor kamerhuur, splitsing, onttrekking en samenvoeging van woningen. De laatste verordening is uit 2019 en voldoet volgens partijen niet meer aan de situatie anno 2023. Zo wilde BAS een strengere regulering van bijzondere doelgroepen zoals statushouders en VVD waarschuwde voor te veel voorrangsregelingen en aparte categorieën. SP, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks wilden weten welke kant Alkmaar zou kiezen met betrekking tot opkoopbescherming en toeristische verhuur. Deze waren niet opgenomen in de huidige verordening terwijl er vanaf 1 januari 2022 weer nieuwe wettelijke instrumenten beschikbaar zijn voor gemeentes om uit te kiezen.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen van Wonen en Openbare ruimte (BAS) begreep de opmerkingen van de partijen maar adviseerde tegen de aanpassing van de verordening zonder kennis van zaken omtrent juridische mogelijkheden en beschikbare instrumenten. “Het vraagt tijd om de mogelijkheden die er zijn aan u voor te leggen. Nu wijzigen is niet hetzelfde als het geregeld hebben.”

Partijen stemden uiteindelijk toe met de tijdelijke vastlegging van de huidige verordening omdat zij liever een goed uitgewerkt document zien met alle eisen en mogelijkheden daarin verwerkt, dan een tijdelijke aanpassing van de huidige verordening. “Tijdelijk lopen we ongelijk met de rest van de regio, maar laten we maar het beste er van maken,” zei Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar. Ze zou wel met moties komen om de verordening verder in te kaderen. “Wij willen een tandje bij zetten voor jongeren. Nieuwe woningen bijbouwen kost tijd en de jongeren van nu grijpen ernaast als we de leeftijdsgrens van 27 jaar blijven aanhouden. Deze willen we oprekken naar 30 jaar.” Meerdere partijen gaven aan moties te zullen indienen.

Nieuwehuizen zei toe hard aan de slag te gaan tijdens de zomer om in het derde tertaal (september tot en met december) met een nieuwe verordening te komen. Hopelijk lukt het dan ook om met een beleidsuitwerking te komen, aldus de wethouder. De gemeenteraad zal de tijdelijke vastlegging van de huidige verordening nog officieel moeten bevestigen tijdens de volgende raadsvergadering.