AZ Voetbalschool Toernooi: ‘Gewoon lekker laten zien wat je kunt’

Sport
In de finale won locatie Amsterdam met 2-1 van locatie Zaanstreek.
In de finale won locatie Amsterdam met 2-1 van locatie Zaanstreek. (Foto: Cas Broxterman)

De regen en wind mochten de pret niet drukken: afgelopen weekend was het weer tijd voor het Voetbalschool in de Regio Toernooi. In de finale won locatie Amsterdam met 2-1 van locatie Zaanstreek. Joep Turnhout van locatie Haarlem kroonde zich met 425 keer tot de nieuwe hooghoudkampioen.

Tijdens deze editie van het Voetbalschool in de Regio Toernooi waren alle duels op kunstgras. Het ging om zeven tegen zeven wedstrijden, waarbij de vijf verschillende afdelingen van de voetbalschool het in Twin Games tegen elkaar opnamen. De regio’s Alkmaar, Haarlem, West-Friesland, Zaanstreek en Amsterdam waren aanwezig op het AFAS Trainingscomplex. De prijzen aan toernooiwinnaar Amsterdam en de beste hooghouders per locatie werden uitgereikt door AZ 1-spelers Myron van Brederode, Mayckel Lahdo, Yukinari Sugawara en Maxim Dekker.

De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Veel kinderen krijgen hierin de kans zich verder te ontwikkelen als voetballer, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren kwijt zijn aan reizen. Zij blijven lid van hun eigen club, maar trainen iedere zondag onder de hoede van AZ-trainers en kunnen zich zo gegarandeerd een jaar lang op hoog niveau ontwikkelen.

“Het is mooi om te zien hoe de spelers zich weten aan te passen”, zegt Dylan Draaijer. Hij is trainer van de voetbalschool in West-Friesland. “Wij gingen in de eerste wedstrijd aardig hard onderuit. De spelers kijken dan allemaal naar elkaar, zo van: wie gaat nu welke taak oppakken? Daar hebben we het over gehad. In de tweede wedstrijd speelden we al veel beter samen. Dat zijn interessante dingen om te zien tijdens het toernooi. Op locatie, tijdens trainingen, spelen we niet groter dan vier tegen vier. Nu spelen we zeven tegen zeven. Het vergt aanpassingsvermogen tegen andere tegenstanders en dat laten deze spelers al zien.”

“Het belangrijkste is dat de spelers hard werken en dat ze hun creativiteit laten zien”, vult trainer Jur Braam van de voetbalschool in de Zaanstreek aan. “We kijken goed naar of ze zelf keuzes durven maken, maar bovenal natuurlijk of ze plezier hebben in wat ze doen. Uiteindelijk is het doel om samen zo goed en leuk mogelijke wedstrijden te spelen. Je moet op dit toernooi gewoon lekker laten zien wat je kunt. Daar zal misschien wat meer druk bij komen kijken dan tijdens de trainingen, maar het is ook goed om dat op deze manier en in deze omgeving te ervaren.”

Hooghoudkampioen Joep Turnhout leek onder toeziend oog van een volle tribune totaal geen last te hebben van zenuwen. Hij tikte de bal zonder stuit 425 keer in de lucht. “Ik oefen vaak”, is in eerste instantie zijn verklaring. “Maar ik vind het vooral leuk om er beter in te worden. Vandaag heb ik me in nog meer dingen verbeterd, bijvoorbeeld het positie houden en doorstappen. Het was een leuke dag.”

De talenten hebben wekelijks de ogen van AZ-scouts op zich gericht. Tijdens het toernooi krijgen zij de kans zich nog verder in de kijker te spelen. Veel van deze spelers mogen zich een seizoen later dan ook officieel AZ’er noemen. De volledige Onder 11-selectie bestaat jaarlijks uit spelers die doorstromen uit de AZ Voetbalschool in de Regio.

Tekst & foto’s: Cas Broxterman / AZ Media

Joep Turnhout van locatie Haarlem kroonde zich met 425 keer tot de nieuwe hooghoudkampioen.