‘Een mooie evenementenkalender werkt als een magneet’

Toerisme
Alkmaar onderscheidt zich met publieksevenementen die het verhaal van de stad vertellen.
Alkmaar onderscheidt zich met publieksevenementen die het verhaal van de stad vertellen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Professionals op gebied van evenementen uit heel Nederland komen maandag 3 april naar de Grote Kerk voor het Nationaal Congres Evenementen 2023. Alkmaar is de eerste stad in Noord-Holland waar het congres neerstrijkt. De kaasstad wil zich al langere tijd profileren als evenementenstad en is daar volgens de organisatie van het congres onderscheidend in. Vooral omdat er de nodige evenementen zijn die het verhaal van de stad vertellen, zoals de Kaasmarkt, Kaeskoppenstad en Alkmaar Ontzet.

“Dat noemen wij etalage-evenementen”, zegt Ger Welbers, directeur van Hart van Noord-Holland, de overkoepelende organisatie van onder meer Alkmaar Marketing en VVV Alkmaar. “Met zulke evenementen versterk je het imago van je stad. Dat is heel belangrijk voor je stad en heeft invloed op hoe bewoners en toeristen Alkmaar beleven. Elke stad wil een mooie evenementenkalender; die werkt als een magneet. Het samenstellen van zo’n agenda is niet zo eenvoudig. Organisatoren houden hun evenementen het liefst ‘s zomers, maar je moet waken voor overkill. Spreiding en balans zijn toverwoorden. Je kunt nou eenmaal niet álles in de zomer en in het centrum organiseren. Dat gaat dan ook ten koste van de leefbaarheid in een binnenstad. Daarom kijkt de gemeente ook naar locaties buiten de stad, zoals De Hout, het evenemententerrein én de parkeerterreinen naast het AFAS Stadion, waar komende Koningsdag weer een grootschalig feest wordt georganiseerd. De gemeente bepaalt uiteindelijk ook welke evenementen al dan niet op de kalender komen. Uiteraard denken en praten wij mee, maar de gemeente beslist.”

inspiratie

Welbers ontmoet maandag graag collega’s uit de citymarketing en is benieuwd naar de verhalen van gastsprekers over onder meer de Gentse Feesten en Oerol. “Daar kun je natuurlijk alleen maar van leren. Hoe houdt een stad als Gent de balans vindt tussen zulke grootse feesten en leefbaarheid. En Oerol is een fantastisch voorbeeld van hoe een grootschalig evenement toch goed in een kleine, groene omgeving past. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dus kun je veel van elkaar leren. Uiteindelijk wil elke stad een een evenementenkalender die tot de verbeelding spreekt. Of Alkmaar nog een grootschalig evenement kan gebruiken? Nou, neem bijvoorbeeld The Passion. Ons is wel eens gevraagd of Alkmaar er goed aan zou doen dit evenement binnen te halen. Maar de kosten om dit te realiseren, zijn enorm. Net als de hele organisatie eromheen. Kijk ik puur naar marketingoverwegingen, zeg ik nee. Ik zou het niet snel doen. Aan de andere kant kan het inwoners wel een trots gevoel geven dat een evenement als The Passion in hún stad plaatsvindt.”

Programma

Dagvoorzitter is oud-schaatser Ben van der Burg en sprekers zijn onder meer Jeroen de Schuyteneer, Directeur Evenementen bij Stad Gent en Siart Smit, algemeen directeur van Oerol Festival Terschelling. Ger Welbers neemt plaats in het panel met het congresthema ‘Strijd om de evenementenkalender’ dat ingaat op welke evenementen je als stad programmeert, rekening houdend met ruimte, behoeften van bewoners en de wensen vanuit citymarketing.

Trots

Lex Kruijver, algemeen directeur van organiserende partij Respons geeft aan dat de keuze op Alkmaar is gevallen omdat de gemeente met meer dan 500 evenementen per jaar een actieve gemeente is op evenementengebied. Dat wordt onderstreept door Welbers die van mening is dat de keuze voor Alkmaar wel iets zegt. “We tellen als evenementenstad écht mee en staan er gewoon goed op. Dat kun je rustig zeggen. We hebben ook de faciliteiten om zo’n grootschalig congres te organiseren. Wij Alkmaarders zijn het natuurlijk niet gewend om trots te tonen, maar dit bewijst toch wel dat hier mooie dingen gebeuren.” 

Kijk voor het hele programma en tickets op www.nationaalcongresevenementen.nl.